Jun 14, 2009

Το Mozilla labs project Prism

Εδώ και καιρό έχω εμπλακεί σε αρκετά έργα μεταφοράς εφαρμογών από τα Oracle Forms, στο Oracle ADF. Όταν προβαίνουμε σε μια τέτοια διαδικασία υπάρχουν κάποια βασικά γνωρίσματα που έχουν συνηθίσει οι χρήστες client-server εφαρμογών και θα τους ξενίσουν αρκετά σε ένα web περιβάλλον. Επίσης, το περιβάλλον προβολής μιας web εφαρμογής (ο browser) επιφυλάσσει ιδιαιτερότητες που μπορούν να προκαλέσουν αρκετές δυσκολίες σε μια εφαρμογή, όπως η χρήση του back button ή του refresh. Για όλους τους παραπάνω λόγους, βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέρον το project του Mozilla ονόματι Prism (http://prism.mozilla.com/), το οποίο εκτελεί web sites σε ένα αυτόνομο παράθυρο δίχως τα toolbars ή τα tabs των browsers, δίνοντας έτσι την αίσθηση της εκτέλεσης μιας εφαρμογής στο δικό της κόσμο, όπως ακριβώς συμβαίνει και στο περιβάλλον των client-server συστημάτων.

Ειδικότερα, το Prism στηρίζεται στη μηχανή του Firefox (XULRunner) και μπορεί να εγκατασταθεί είτε ως αυτόνομη εφαρμογή είτε ως πρόσθετο (exension) του Firefox. Δηλώνουμε ποια σελίδα (εφαρμογή) θέλουμε να παρουσιάσει το Prism καθώς και επιλογές σχετικά με τον τρόπο εμφάνισης του παραθύρου της εφαρμογής.

Έπειτα δημιουργείται ένα εικονίδιο στην επιφάνεια εργασίας που καλεί την εφαρμογή μας.

Όταν θα κάνουμε διπλό-click τότε προβάλει το παράθυρο εκτέλεσης του Prism, δίχως τα τυπικά toolbars του browser.

6 comments:

Anonymous said...

Πολύ χρήσιμο όντως το Prism..Το χρησιμοποιώ εδώ και καιρό ώς "placeholder" για το Meebo, ως βασικό ΙΜ client ...

a cleric said...

I dunno, it's .. patronising for the poor users.

Θα με βόλευε φυσικά ως developer, θα μου την έσπαγε ως χρήστη.

Michael Koniotakis said...

Πολυ καλό για χρήση συγκεκριμένης εφαρμογής ώστε να εμφανίζεται όπως ήταν στις παλιές φορμες. Το δοκιμασαμε σε ADF 11g και παίζει καλά και οταν ανοιγείς νεα παράθυρα και dialogs kai popups.

spido said...

Πολυ καλο!!!
Θα ηταν ακομα καλυτερο αν η εφαρμογη μπορουσε να περιορισει το browser ωστε να ειναι 100% platform independent :)

(εκτος απο JavaScript) μηπως εχεις καμια αλλη ιδεα για το πως μπορουμε να εχουμε παρομοιο αποτελεσμα (πχ ενα filter στο web.xml ωστε να ελεγχει καθε request εξυπητετειται σε limited browser window)?

Thanx in advance!!

Serafeim Karapatis said...

Αμφιβάλλω αν αυτό είναι εφικτό με "απλά" μέσα. Φοβάμαι πως θα χρειαστεί μεγάλη επέμβαση σε Javascript...

a cleric said...

Nai nai, na do pos tha to kanate browser independent me forms kai alla proprietary pragmata apo piso :)))