Jan 25, 2013

Blog ανασκόπηση και στατιστικά (statistics) για το 2012

Ένα καθυστερημένο άρθρο έχει να κάνει με την προβολή των στατιστικών χρήσης του blog μου μέσα στο 2012. Ασθμαίνοντας πια προς τα 300 posts (τρία έχουν απομείνει !) και έχοντας επτά χρόνια συγγραφής στις πλάτες, ας δούμε πως κύλισε η προηγούμενη blog χρονιά με την χρήση στατιστικών και λίγου Linux command-line...

Ο συνολικός αριθμός των άρθρων ήταν 38, και χαμηλότερος από άλλες χρονιές, δεδομένου πως είχα αρκετά έντονα διαστήματα εργασίας.
Ως προς το περιεχόμενο, το blogger.com μας προσφέρει τη δυνατότητα να κάνουμε διάφορα HTTP ερωτήματα στα άρθρα που έχουμε αναρτήσει, όπως για παράδειγμα με βάση την ημερομηνία δημοσίευσης. Έτσι, μπόρεσα να πάρω όλα τα άρθρα της χρονιάς χρησιμοποιώντας το wget:

wget -O blogposts.xml "http://www.blogger.com/feeds//posts/default?published-min=2012-01-01T00:00:00&published-max=2012-12-31T23:59:59&max-results=100"

Έπειτα, μορφοποίησα κατάλληλα το xml αρχείο ώστε να περιέχει αλλαγές γραμμών:
tidy -mi -utf8 -xml blogposts.xml

και τέλος πήρα τις κατηγορίες (labels) των άρθρων που δημοσιεύτηκαν:

cat blogposts.xml | grep "term='" | grep -v "category"  |cut -d\' -f2|sort|uniq -c|sort -nr
Προέκυψαν 18 κατηγορίες θεμάτων, με έμφαση για πρώτη φορά στην Oracle Database, το Linux (παραδοσιακά) και τις κριτικές βιβλίων.

Στο τομέα των στατιστικών χρήσης, τα στοιχεία ελήφθησαν από το Google analytics (http://www.google.com/analytics) και δείχνουν μια κάμψη 7.5% στις επισκέψεις σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Τα πράγματα φαίνεται να αλλάζουν προς το τέλος της χρονιάς, όταν άρχισα να ενημερώνω και το linkedin με τα blog posts.
 Τέλος, τα πιο δημοφιλή άρθρα του 2012 ήταν τα ακόλουθα:
Στην πρώτη θέση, και με μεγάλη διαφορά, φιγουράρει ένα άρθρο του 2012 για τον ελληνικό και αγγλικό ορθογραφικό έλεγχο στο LibreOffice.

Καλή συνέχεια στο 2013 !

2 comments:

Vag said...

Να τα χιλιάσεις.
Thanks for Blogging
Βαγγέλης

Vag said...
This comment has been removed by the author.