Jun 20, 2009

Netstat και processes

Το εργαλείο netstat διατίθεται στο Linux αλλά και στα Windows και μας βοηθά να διαπιστώσουμε τις ανοικτές συνδέσεις σε ports του υπολογιστή μας. Δεν είναι λίγες οι φορές που θα αναρωτηθούμε ποιο πρόγραμμα χρησιμοποιεί μια δικτυακή σύνδεση, οπότε η παράμετρος -p θα μας παρουσιάσει το αναγνωριστικό της διεργασίας (process id - PID) που ψάχνουμε. Για παράδειγμα, στον υπολογιστή μου η αναζήτηση για τα προγράμματα που συνδέονται στην πόρτα 1521 μου παρουσίασε τα ακόλουθα στοιχεία:

netstat -an -p | grep 1521

Υπάρχουν δυο διεργασίες που προέρχονται από τον SQL Developer (δυο ανοικτά sql worksheets από ένα java πρόγραμμα) που έχουν προκαλέσει δυο νέες διεργασίες στη βάση (oracleora10g), ενώ συνοδευτικά υπάρχει το registration του listener στο PMON και δυο listening συνδέσεις για επικοινωνία προγραμμάτων με τον Oracle listener σε οποιαδήποτε διεύθυνση (0.0.0.0) είτε στην τοπική (127.0.0.1)

Στα Windows η εντολή χρειάζεται το όρισμα -ο αντί του -p ώστε να βρεθεί το αναγνωριστικό της διεργασίας. Έπειτα, ανατρέχοντας στον Task manager, πρέπει να ενεργοποιήσουμε την επιλογή εμφάνισης του process id (PID) ώστε να δούμε τελικά ποιο πρόγραμμα έχει δεσμεύσει ή συνδεθεί σε αυτή την πόρτα.
netstat -an -o


No comments: