Nov 25, 2010

Ubuntu 10.10 και ZTE MF 110

Εξαιτίας μιας προσφοράς της Cosmote, τελικά απέκτησα το ZTE MF 110 προκειμένου να έχω πρόσβαση στο Internet από το laptop μου ανά πάσα στιγμή (internet on the go)

Αν και οι οδηγίες χρήσεως αναφέρονται στα Microsoft Windows και στο Apple OS X, υπάρχουν αρκετές αναφορές στο δίκτυο για λειτουργία του usb modem σε περιβάλλον Linux, οπότε ξεκίνησα το πείραμα. Η συσκευή αναγνωρίστηκε από το Ubuntu 10.10 ως MF636 (έξοδος από την εντολή lsusb) ενώ άμεσα εμφανίστηκε το παράθυρο εισαγωγής του PIN ώστε να ξεκλειδώσει το modem.

Από εκεί και πέρα, ο ταχύτερος και ασφαλέστερος τρόπος ρύθμισης είναι μέσω του εξαιρετικού προγράμματος Sakis3g (http://www.sakis3g.org/) που μάλιστα διαθέτει και έκδοση για 64-bits. To Sakis3g αναλαμβάνει το δύσκολο έργο της ανίχνευσης της κατάλληλης διαμόρφωσης δίχως ερωτήσεις, γεγονός που αποδεικνύεται επιτυχημένο! Ακολουθεί η πρώτη οθόνη του προγράμματος:

ενώ μετά από λίγο θα μας ζητηθεί το όνομα του δικτύου που θα συνδεθούμε (internet στην περίπτωση της Cosmote)

Έπειτα από μικρή καθυστέρηση, εμφανίζεται το επιβεβαιωτικό μήνυμα και πλέον μπορούμε να απολαύσουμε την πλοήγηση στο δίκτυο!

3 comments:

Anonymous said...

εισαι σιγουρος οτι χρειαζοταν το sakis3g ?
to mf636 δουλευει απευθειας χωρις χρηση sakis3g.

Serafeim Karapatis said...

Προτίμησα την ευκολία της ρύθμισης του sakis3g. Αν ωστόσο δουλεύει απευθείας, ακόμα καλύτερα! Ευχαριστώ για την παρατήρηση.

Takis said...

Εμένα εδώ και 2 μέρες κολλάει...... Δεν συνδέεται με τίποτα! Σε 1 Φορητό και 2 υπολογιστές με Ubuntu