Nov 19, 2010

Πρώτη γνωριμία με το Solaris

Είναι σίγουρο πως καθώς η οικογένεια των προϊόντων της Oracle μεγαλώνει, τόσο όλοι εμείς που ασχολούμαστε με τον προγραμματισμό και τις πλατφόρμες λογισμικού θα χρειάζεται να μαθαίνουμε καινούργια πράγματα. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί και το Oracle Solaris, στο οποίο αναμένεται η εταιρεία να επενδύσει πολλά στο μέλλον. Αν και διαθέτει αρκετές ομοιότητες με το Linux, υπάρχουν πολλά πράγματα που στην αρχή θα μας ξενίσουν και θα χρειαστεί να δαπανήσουμε αρκετές ώρες διαβάσματος.

Μια πρώτης τάξεως ευκαιρία λοιπόν να γνωρίσουμε το Solaris, αποτελεί το Oracle Solaris 11 Express 2010.11 που κυκλοφόρησε αυτήν την εβδομάδα (http://www.oracle.com/technetwork/server-storage/solaris11/downloads/index.html) Πρόκειται για μια ειδική έκδοση που προορίζεται για την εξοικείωση των χρηστών και των προγραμματιστών με ένα πλήθος από καινούργια χαρακτηριστικά που ενσωματώνονται σε αυτό το λειτουργικό σύστημα. Ο καλύτερος τρόπος να το γνωρίσουμε (και αυτός που ακολούθησα) είναι η εγκατάσταση του σε ένα virtual machine, και πιο συγκεκριμένα στο VirtualBox. Χρησιμοποιώντας λοιπόν το Oracle Solaris 11 Express 2010.11 LiveCD for x86, μπορούμε να ξεκινήσουμε μια "ζωντανή" έκδοση και να προχωρήσουμε στην εγκατάσταση του Solaris. Συνιστώ το vm να διαθέτει τουλάχιστον 2GB RAM και πάνω από 8GB χώρο αποθήκευσης.

Το πρόγραμμα της εγκατάστασης ήταν πολύ βατό και δεν θα μας απασχολήσει με πολλές ή δύσκολες ερωτήσεις. Απεναντίας, πολύ σύντομα θα αποκτήσουμε ένα έτοιμο σύστημα στη διάθεσή μας. Η εγκατάσταση των Guest Additions του VirtualBox ήταν επίσης εύκολη υπόθεση. Απλά επιλέγουμε Devices->Install Guest Additions και όλα γίνονται μόνα τους, χωρίς να χρειαστούμε την εγκατάσταση επιπρόσθετων πακέτων. Μάλιστα, με ένα απλό logout από τα X, μπορούμε άμεσα να δουλέψουμε με ενεργά τα guest additions, χωρίς να χρειαστεί restart!

Ως δοκιμαστική έκδοση, περιλαμβάνει ένα μεγάλο αριθμό υπηρεσιών που ξεκινούν αυτόματα. Η πρώτη αίσθηση είναι πως το boot παίρνει αισθητά αρκετή ώρα, πάνω από 2 λεπτά στο Core Duo 2 επεξεργαστή μου. Και όντως, υπάρχουν πολλά πράγματα που εκτελούνται, γεγονός που το μαρτυρούν οι πάνω από 100 υπηρεσίες έναρξης. Το Solaris διατηρεί αναλυτικά στοιχεία για τον χρόνο εκκίνησής τους και τα συμβάντα που έχουν συμβεί. Είμαι σίγουρος πως με κατάλληλο tuning το boot time μπορεί να μειωθεί δραματικά.

Το Solaris 11 Express διαθέτει μια γκάμα από εξαιρετικές τεχνολογίες για εξερεύνηση, όπως το σύστημα αρχείων ZFS, τα virtualization zones, το διαγνωστικό εργαλείο Dtrace, Firefox 3.6.10, JDK 1.6.21, Gnome 2.30 και πάρα πολλά άλλα. Επιπλέον software (αλλά όχι πολύ πλούσιο σετ) μπορούμε να βρούμε από τον Package Manager. Περισσότερες πληροφορίες για το Solaris μπορούμε να βρούμε στο: http://www.oracle.com/technetwork/server-storage/solaris11/documentation/productdocumentation-178191.html και στο http://docs.sun.com/app/docs/coll/47.16 Καλό ξεκίνημα!

No comments: