Nov 5, 2010

Άνοιγμα docx αρχείων στο Linux (συνδυασμός Microsoft Word Viewer και Wine)

Παρόλο που το OpenOffice κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να εμφανίσει με ακρίβεια αρχεία τύπου docx ή εν γένει .doc, δεν είναι λίγες οι φορές που έχει τύχει τα αποτελέσματα να μην είναι τα αναμενόμενα. Λάθη απεικόνισης συμβαίνουν στους πίνακες περιεχόμενων, στη στοίχιση των πεδίων, τα γραφήματα ή στις γραμματοσειρές. Μια εναλλακτική (δωρεάν) προσέγγιση είναι να χρησιμοποιήσουμε το Microsoft Word Viewer. Αφορμή για αυτό το άρθρο αποτέλεσε η δημοσίευση στο http://sotostips.blogspot.com/2010/11/microsoft-word-viewer-compatibility.htm. Εκεί περιγράφεται η εγκατάσταση του Microsoft Word Viewer καθώς και του compatibility pack ώστε να μπορούμε να εμφανίσουμε σε read-only μορφή τύπους αρχείων που υποστηρίζονται από το Microsoft Word, που ανάμεσα στους άλλους περιλαμβάνεται και το docx.

H δική μου προσπάθεια εστιάστηκε στην μεταφορά αυτής της λύσης στο περιβάλλον του Linux και πιο συγκεκριμένα στο openSuSE 11.2 με τη βοήθεια του Windows Emulator wine-1.1.28. Κατεβάζουμε λοιπόν από το site της Microsoft το Word Viewer καθώς και το Compatibility Pack. Έπειτα κάνουμε την εγκατάσταση στο Wine, πρώτα του Word Viewer, με την απλότητα του:

wine wordview_en_us.exe



Με ανάλογο τρόπο εγκαθιστούμε το compatibility pack, παραβλέποντας οποιαδήποτε λάθη εμφανιστούν. Στο τέλος, το Microsoft Word Viewer βρίσκεται στη λίστα των νέων εφαρμογών.

Ας κάνουμε την αντιπαράθεση του Word Viewer με το OpenOffice. Σίγουρα το εργαλείο της Microsoft υπερισχύει στην ακρίβεια της απόδοσης των εγγράφων. Ενδεικτικά σε κάποια κείμενα που δοκίμασα, ακολουθούν συγκριτικές φωτογραφίες. Στο αριστερό παράθυρο είναι το Microsoft Word Viewer στο περιβάλλον του Linux ενώ στο δεξί το OpenOffice, διαβάζοντας το ίδιο κείμενο. Σε γενικές γραμμές, παρατήρησα προβλήματα απεικόνισης της σωστής γραμματοσειράς (πχ θέματα bold χαρακτήρων), εμφάνισης γραφημάτων αλλά και τοποθέτησης πλαισίων.


No comments: