Jan 2, 2010

Blog ανασκόπηση και στατιστικά (statistics) για το 2009

Ένας καλός τρόπος να ξεκινήσουμε μια καινούργια blog χρονιά είναι να εξετάσουμε το τι συνέβη πέρσι. Η ανάλυση που θα ακολουθήσει θα αφορά τόσο τη δημοσίευση του περιεχομένου όσο και τα στατιστικά χρήσης του serafeimk.blogspot.com τους τελευταίους δώδεκα μήνες.

Ο συνολικός αριθμός των άρθρων ήταν 47, υψηλότερος από άλλες χρονιές, αλλά ακόμα υπολείπεται από την τιμή στόχο 52 που έχω θέσει, και ανταποκρίνεται στη δημοσίευση ενός άρθρου κάθε εβδομάδα.

Ως προς το περιεχόμενο, το blogger.com μας προσφέρει τη δυνατότητα να κάνουμε διάφορα HTTP ερωτήματα στα άρθρα που έχουμε αναρτήσει, όπως για παράδειγμα με βάση την ημερομηνία συγγραφής (updated-min, updated-max). Έτσι, μπόρεσα να πάρω στο browser όλα τα άρθρα της χρονιάς πληκτρολογώντας τη διεύθυνση:

http://serafeimk.blogspot.com/search?updated-min=2009-01-01T00%3A00%3A00%2B02%3A00&updated-max=2009-12-31T00%3A00%3A00%2B02%3A00&max-results=100

Για να γίνει μια λεκτική διαχείριση του html, για καλή μας τύχη υπάρχει το εργαλείo html2text στο Linux που μετατρέπει ένα html αρχείο σε καλά οργανωμένο κείμενο (text), δίχως τις επισημάνσεις (tags) της HTML. Αυτό το απλό αρχείο λοιπόν (έστω blog2009.txt), μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε χρησιμοποιώντας τα διάφορα εργαλεία του Linux. Έτσι, για την εύρεση των labels/tags και του αριθμού τους, μια ενδεικτική εντολή έχει το ακόλουθο γραφικό output:

cat blog2009.txt |grep Labels|sed -e 's/Labels: //g'|sed -e 's/[\,]/\n/g'|sort|uniq -c|sort -nr

Όπως διαφαίνεται, οι "παραδοσιακοί" χώροι του ενδιαφέροντος μου όπως το Linux και ο JDeveloper απασχόλησαν αρκετά άρθρα, ενώ προστέθηκαν δυναμικά περιοχές όπως ο Weblogic Server, Virtualbox και το Oracle BI, που δεν είχα δημοσιεύσεις τα παλαιότερα χρόνια, πράγμα πολύ λογικό αφού το τελευταίο διάστημα τα δουλεύω σε καθημερινή βάση. Από την άλλη, δεν ήταν παραγωγική χρονιά για εμένα σε σχέση με το ADF ή τον SQL Developer. Σε γενικές γραμμές πάντως, υπήρξε μια μεγάλη διασπορά στη θεματολογία, μεγαλύτερη από κάθε άλλη χρονιά.

Στο τομέα των στατιστικών χρήσης, τα στοιχεία ελήφθησαν από το Google analytics (http://www.google.com/analytics) και δείχνουν μια κάμψη 20% σε σχέση με το προηγούμενο έτος σε σχέση με τις επισκέψεις, ενώ μια σημαντική αύξηση σημειώνεται στον χρόνο παραμονής στο site, που σημαίνει πως αρκετοί βρήκαν ενδιαφέρουσα την πλοήγηση στα θέματα του blog.

Τα πιο δημοφιλή άρθρα του 2009 ήταν τα ακόλουθα:

Στις πρώτες 10 θέσεις, υπάρχουν τέσσερα άρθρα που γράφτηκαν σε προηγούμενες χρονιές και αναφέρονταν στο Oracle BPEL και τον SQL Developer με σημαντικό αριθμό hits. Επίσης, το ενδιαφέρον για ADF βρίσκεται σε υψηλές θέσεις, απόλυτα φυσιολογικό μετά την προηγμένη έκδοση 11g. Εξίσου ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός στο top-25 υπάρχει μόνο ένα άρθρο για weblogic και δυο για το VirtualBox, γεγονός που σημαίνει πως το blog μου δεν είναι αρκετά δημοφιλές σε αυτές τις περιοχές, παρά τα εξελιγμένα άρθρα (κατά την γνώμη μου)

2 comments:

Anonymous said...

To blogspot προσφέρει ούτως ή άλλως μια εφαρμογή στατιστικών... όχι τόσο αναλυτική όσο το google analytics αλλά προσφέρει... Μπορείς να μου πεις όταν βλέπω διαρκώς το http://r1rk9np7bpcsfoeekl0khkd2juj27q3o-a-fc-opensocial.gοοgle τι στο καλό σημαίνει? Οτι είναι κάποιος "περαστικός" που δεν έχει λογαριασμό στο blogspot?

Serafeim Karapatis said...

Σωστά, το blogspot έχει μια βασική στατιστική υπηρεσία, αλλά ήθελα να επικεντρωθώ και στο content aspect (πχ. labels) που δεν μπορεί να το "πιάσει" μια μηχανή. Αλήθεια, δεν έχω ιδέα για το URL που αναφέρεις...