Jan 7, 2010

Κεντρικοποιημένη πρόσβαση στο file system των guest virtual machines στο VirtualBox

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να εμβαθύνει κάποιος σε ένα προϊόν από τα διαβάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα τα forums threads που το αφορούν. Για παράδειγμα, για τον Oracle Server υπάρχει το asktom.oracle.com, ενώ για το VirtualBox υπάρχει το forums.virtualbox.org

Κάπως έτσι ψάχνοντας στα forums του VirtualBox, έμαθα για ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον εργαλείο, ονόματι vdfuse, που μας επιτρέπει να διαβάζουμε τα περιεχόμενα των δίσκων των guest μηχανημάτων μας από το host σύστημά μας. Περισσότερες λεπτομέρειες βρίσκονται εδώ. Κατά αυτόν τον τρόπο, και με τη βοήθεια του FUSE, μπορούμε να προσαρτήσουμε (mount) σε επίπεδο userspace, τους δίσκους των εικονικών μας μηχανών, σαν να ήταν οποιοιδήποτε άλλοι δίσκοι. Αφάνταστα χρήσιμη δυνατότητα όταν έχουμε πολλαπλές μηχανές από τις οποίες θέλουμε να συγκρίνουμε αρχεία, ρυθμίσεις, κλπ, δίνοντάς μας μια συνολική θέαση σε αυτές.

Στην φωτογραφία που ακολουθεί και προέρχεται από το host, έχει γίνει mount ένας δίσκος μιας εικονικής μηχανής βασισμένης σε Linux.

No comments: