Apr 1, 2016

Υποστήριξη high dpi από τα Java IDEs σε Windows 10

To Lenovo Yoga 2 Pro είναι ένα ισχυρό και ελαφρύ ultrabook, 13.3 ιντσών με εξαιρετικά υψηλή ανάλυση οθόνης 3200x1800. Κατά αυτόν τον τρόπο εφαρμογές που έχουμε φτιαχτεί με μέριμνα αυτών των πολύ υψηλών dpis εμφανίζονται εκπληκτικά ενώ άλλες λιγότερο ικανοποιητικά, αν όχι απογοητευτικά. Δουλεύοντας με διάφορα Java IDEs, έχουμε τις εξής παρατηρήσεις:
Ο JDeveloper 12c (12.2.1 αλλά και ο 12.1.3) δεν διαθέτει καλή υποστήριξη για high dpi οθόνες. Όταν ξεκινά ο installer εμφανίζεται σε ένα πολύ μικρό παράθυρο που μόλις διακρίνονται τα γράμματα.
Γενικά όλα (fonts, icons, menus, editors) δεν εμφανίζονται σωστά και τακτοποιημένα. Να ένα παράδειγμα για τους declarative editors του ADF.
Υπάρχει ένα επίσης απίστευτο bug που όταν ανοίγει κανείς το JSF visual editor, ο Jdeveloper ελαχιστοποιείται σαν παράθυρο! Παρόλο που μπορεί κάποιος να απενεργοποιήσει το dpi scaling για τον Jdeveloper, πάλι το αποτέλεσμα δεν είναι ικανοποιητικό. Μόνο με την μείωση της ανάλυσης οθόνης είναι εφικτό να δουλεύει κάποιος.
Το Eclipse μέχρι την τωρινή του έκδοση (Mars 4.5.x) δεν διαθέτει ικανοποιητική υποστήριξη dpi αλλά σίγουρα τα πράγματα είναι καλύτερα από τον Jdeveloper. Υπάρχει ένα workaround που περιγράφεται με την δημιουργία ενός manifest file που σίγουρα είναι αποδοτικό αλλά τα fonts εμφανίζονται blurry. Ένας από τους βασικούς στόχους της επόμενης έκδοσης (4.6 Neon) είναι η καλύτερη υποστήριξη dpi, οπότε δεν έχουμε παρά να αναμένουμε.
Τέλος, την πιο ικανοποιητική υποστήριξη την είχε το Android Studio που βασίζεται στο IntelliJ IDEA. Αν και μερικά παράθυρα διαλόγων δεν εμφανίζονται σωστά, η συνολική εμπειρία εμφάνισης είναι πολύ καλή για high dpi οθόνες.



No comments: