Sep 20, 2010

Τεκμηρίωση (documentation) σε ροές του Oracle BPEL

Μια καλά ορισμένη, συνεκτική και αναλυτική ροή εργασιών (process flow) μιλάει από μόνη της και αποτελεί το καλύτερο πεδίο συζήτησης μεταξύ των τεχνικών και των business users ως προς τη δομή, τις λεπτομέρειες και τις αλληλοεπιδράσεις της. Στην τελευταία έκδοση του Oracle SOA Suite 11g, έχουν εμπλουτιστεί οι δυνατότητες για συνοδευτική τεκμηρίωση της δουλειάς μας πάνω σε ένα BPEL διάγραμμα.

Ένα από τα νέα χαρακτηριστικά λοιπόν, είναι αυτό του documentation σε επίπεδο scope. Ανατρέχοντας λοιπόν σε ένα από αυτά, τότε θα δούμε την προσθήκη ενός νέου εικονιδίου που αφορά την τεκμηρίωση.

Κάνοντας click σε αυτό, μπορούμε να προσθέσουμε το κείμενο μας, καθώς και να επιλέξουμε ένα αντιπροσωπευτικό εικονίδιο που θα εμφανίζεται στην συμπτυγμένη μορφή του scope.

Επιστρέφοντας στο διάγραμμά μας, το scope εμφανίζει το κείμενο που μόλις συμπληρώσαμε μέσα σε μια φυσαλίδα.


Τέλος, ένα παλαιό χαρακτηριστικό, διαθέσιμο σε κάθε κόμβο ενός διαγράμματος, είναι αυτό το annotation που όμως δεν εμφανίζεται στα πλαίσια ενός διαγράμματος, αλλά απεναντίας μπορεί να αποτελεί μια συνοδευτική πληροφορία που μπορεί να αξιοποιήσει ένα εργαλείο διαχείρισης XML metadata, όπως αυτό που σχεδιάζω αυτόν τον καιρό για το ADF (http://serafeimk.blogspot.com/2010/07/xml-artifacts-adf.html)

No comments: