Aug 13, 2012

Ένα βιβλίο για τα νέα χαρακτηριστικά του Weblogic 12c

Ένα βιβλίο που πρόσφατα έπεσε στα χέρια μου είναι το "Oracle WebLogic Server 12c: First Look", από τον Michel Schildmeijer, που εκδίδεται από την Packt Publishing.
Στις περίπου 120 σελίδες του, αναλαμβάνει να προσφέρει μια γρήγορη ματιά στα καινούργια χαρακτηριστικά του Weblogic 12c, περιγράφοντας παράλληλα επιγραμματικά την διασύνδεση με άλλα προϊόντα της οικογένειας 12c, όπως είναι o Enterprise Manager ή το Exalogic. Και θεωρώ πως επιτυγχάνει το στόχο του πολύ καλά: προσφέρει ένα ταχύρυθμο reference για έμπειρους διαχειριστές αλλά και προγραμματιστές του Weblogic ώστε να εγκλιματιστούν πολύ σύντομα στο περιβάλλον του 12c, να εντοπίσουν διαφορές από προηγούμενες εκδόσεις, να προσδιορίσουν τις δυνατότητες που θέλουν να αξιοποιήσουν και στο τέλος να ανατρέξουν στο επίσημο documentation για περισσότερες λεπτομέρειες. Θα έλεγα πως καλύπτει πολύ καλά ένα μεγάλο κενό, καθώς η παρουσίαση των νέων χαρακτηριστικών του Weblogic 12c (http://docs.oracle.com/cd/E24329_01/web.1211/e24494/toc.htm και http://wcc.on24.com/event/37/57/27/rt/1/documents/player_docanchr_2/wls_12c_launch_webcast_final_11_15_11v2_.pdf) είναι μάλλον πολύ φτωχή σε λεπτομέρειες. Η παρουσίαση του υλικού του βιβλίου γίνεται είτε με ειδικές παραγράφους είτε με την μορφή bullet points, γεγονός που κάνει το βιβλίο πολύ ευκολοδιάβαστο. Ας δούμε εν συντομία το περιεχόμενο των κεφαλαίων:

Στο πρώτο κεφάλαιο ("Ready for the Cloud") γίνεται μια σύνοψη των νέων χαρακτηριστικών του Weblogic 12c, της υποστήριξης του από περιβάλλοντα προγραμματισμού (IDEs) καθώς και άλλων συγγενικών στοιχείων της πλατφόρμας (πχ Traffic Director, Coherence, κλπ) Το δεύτερο κεφάλαιο ("Supporing the Java EE 6") εστιάζει στον JEE 6 πυρήνα του Weblogic, δίνοντας μάλιστα και μερικά, μικρά παραδείγματα στα συστατικά στοιχεία του προτύπου (JSF, EJB, Servlets, REST-υποστήριξη κλπ) Θέματα εγκατάστασης και διαμόρφωσης βλέπουμε στο κεφάλαιο "Deployment, Installation and Configuration Features", που διαπραγματεύεται πολύ συνοπτικά την εγκατάσταση του Weblogic (πλήρης ή από zip file), την μετάπτωση από προηγούμενες εκδόσεις ή από Glassfish ή Oracle Application Server, την υποστήριξη του Oracle Enterprise Pack for Eclipse (OEPE 12c), του Maven, του CAT (Classloading Analysis Tool) Ένα εξαιρετικό κεφάλαιο ακολουθεί ("Integrated and External Services") που περιγράφει το Active Gridlink για RAC, διαφορές για το JDBC, JMS, security καθώς και τα Web Services.

Τα τελευταία δυο κεφάλαια δεν θα έλεγα πως ανήκουν στον σκληρό πυρήνα χαρακτηριστικών του Weblogic αλλά έχουν να κάνουν με τη διασύνδεση του με άλλα προϊόντα της πλατφόρμας. Το κεφάλαιο 5 ("Integration and Management with Enterprise Manager 12 Cloud Control") έχει καλά παραδείγματα για το Weblogic 12c provisioning and cloning, τα διαγνωστικά και την παρακολούθηση του Weblogic εκ μέρους του EM 12c. To δε τελευταίο κεφάλαιο ("Oracle Weblogic 12c to the Cloud: Exalogic") εστιάζει στην υποδομή του Exalogic, την ειδική υποστήριξη από τον Weblogic καθώς και συνοδευτικά προϊόντα (πχ Tuxedo, Coherence, Virtual Assembly Builder, Traffic Director, κλπ) που ενδεχομένως θα χρειαστεί κάποιος σε ένα μεγάλο deployment.

Συνοψίζοντας, το μικρό μέγεθος του βιβλίου εξυπηρετεί απόλυτα τον στόχο του ως ένα σύντομο και ευκολοδιάβαστο εγχειρίδιο αναφοράς για τα νέα γνωρίσματα του Weblogic 12c. Μια τελευταία μικρή παρατήρηση: θα ήταν ίσως καλό να υπάρχουν παραπομπές κατά περίπτωση στην επίσημη τεκμηρίωση της Oracle ή σε άλλες πηγές και παραδείγματα, ενώ έβρισκα επίσης χρήσιμη μια πιο λεπτομερή αναφορά μετάπτωσης (migration) αλλά και αρχικής εγκατάστασης για εφαρμογές του Weblogic 11g (όπως ADF) στο 12c.

No comments: