Aug 9, 2012

Μερικές συμβουλές για πολλαπλά τερματικά (terminals) στο Terminator

Πάει πάρα πολύς καιρός από την τελευταία φορά που είχα αναφερθεί στο terminator, ένα πρόγραμμα που μας επιτρέπει να τρέχουμε πολλαπλά τερματικά (terminal consoles) σε ένα παράθυρο. Δουλεύοντας πάρα πολύ σε command-line και ssh, το terminator μου έχει γίνει αναπόσπαστος συνεργάτης. Η έκδοση που χρησιμοποιώ στο Ubuntu 10.10 (Maverick Meerkat) είναι η 0.95. Ας δούμε μερικά κόλπα για να κάνουμε πιο παραγωγική την εργασία μας.

  1. Πλήρης οθόνη (full-screen) Απλά πιέστε το F11 και έχουμε πλήρη θέαση στα τερματικά μας
  2. Κύλιση (scrolling) σε όλη την ιστορικότητα (history) ενός τερματικού. Απλά ενεργοποιούμε τη σωστή ρύθμιση στα Preferences ώστε να μην χάσουμε ποτέ το τι έχει προβληθεί στο τερματικό μας, ανατρέχοντας με τα scrollbars
  3. Ειδοποιήσεις για την μεταβολή της κατάστασης ενός τερματικού. Για παράδειγμα μένοντας "παγωμένοι" σε ένα τερματικό περιμένοντας την ολοκλήρωση μιας εντολής ή την ανανέωση ενός αρχείου (tail -f) μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το plugin Activity Watch. Στο τερματικό που μας ενδιαφέρει, κάνουμε δεξί κλικ --> Watch for Activity και όταν θα συμβεί μια ανανέωση της προβολής του τερματικού θα ειδοποιηθούμε άμεσα.

No comments: