Mar 13, 2012

Διαβάζοντας Oracle documentation σε Android tablet

Η Oracle εδώ και λίγο καιρό προσφέρει το online documentation των προϊόντων της (πχ του Oracle Database Server και του Oracle Fusion Middleware-->http://otn.oracle.com/documentation) και σε εκδόσεις συμβατές με φορητές (mobile) συσκευές. Έχοντας πρόσφατα αποκτήσει ένα Android tablet, ήθελα να εξετάσω πόσο τελικά εύκολο είναι να διαβάζει κανείς την τεκμηρίωση της Oracle σε τέτοιου είδους μηχανήματα.

Το πιο γνωστό και καθιερωμένο format είναι φυσικά το PDF. Υπάρχουν διάφοροι αναγνώστες PDF στο Android, αλλά ένας ειδικά που με βόλεψε είναι το ezPDF που προσφέρει την δυνατότητα καταγραφής σχολίων (commenting/annotations) στο έγγραφο καθώς και τη δυνατότητα text reflow ώστε να προσαρμόζεται μια σελίδα κειμένου πλήρως στις διαστάσεις της οθόνης, γεγονός που κάνει πιο πυκνό και ξεκούραστο κατά τη γνώμη μου το διάβασμα.

Η δεύτερη επιλογή έχει να κάνει με το Μobi format, που χρησιμοποιείται από το Amazon Kindle. Ίσως για έγγραφα λογοτεχνίας η μορφοποίηση να είναι ξεκούραστη, αλλά για ένα τεχνικό κείμενο γεμάτο διαγράμματα, δεν μου άρεσε η αραιά παράθεση στοιχείων σε μια σελίδα.

Τέλος, το epub format, που διαβάζεται από τους e-book readers, προσφέρει μια όμορφη εμπειρία ανάγνωσης του documentation.


2 comments:

Nassos Kourentas said...

Μπορώ να ρωτήσω ποιο android tablet απέκτησες;

Serafeim Karapatis said...

To Lenovo IdeaPad K1. Τις επόμενες ημέρες σκοπεύω να γράψω περισσότερα γι' αυτό !