Jan 2, 2012

Blog ανασκόπηση και στατιστικά (statistics) για το 2011

Καλή χρονιά σε όλους! Μόλις έφυγε μια χρονιά που ανάμεσα στα άλλα μου έδωσε την ευκαιρία για περισσότερα άρθρα, με μεγαλύτερο κέφι, φθάνοντας πια στα έξι χρόνια λειτουργίας του blog serafeimk.blogspot.com. Ας εξετάσουμε το τι συνέβη πέρσι σε αυτό το site, τόσο ως προς τη δημοσίευση του περιεχομένου όσο προς τα στατιστικά χρήσης.

Ο συνολικός αριθμός των άρθρων ήταν 62, υψηλότερος από κάθε άλλη χρονιά, ξεπερνώντας τον αρχικό στόχο για τέσσερα άρθρα τον μήνα. Σε αυτό συνέβαλλαν αρκετοί παράγοντες, όπως:
  • η δέσμευσή ενός μικρού κομματιού της ημέρας ώστε να ασχολούμαι με το blogging
  • το συχνό γράψιμο αναφορικά με θέματα της άμεσης εργασιακής εμπειρίας, την στιγμή που συμβαίνουν
  • το πιο ευέλικτο περιβάλλον εργασίας
  • η αποτροπή ώστε να γράφω το σαββατοκύριακο, περιμένοντας το

Ως προς το περιεχόμενο, το blogger.com μας προσφέρει τη δυνατότητα να κάνουμε διάφορα HTTP ερωτήματα στα άρθρα που έχουμε αναρτήσει, όπως για παράδειγμα με βάση την ημερομηνία δημοσίευσης. Έτσι, μπόρεσα να πάρω όλα τα άρθρα της χρονιάς χρησιμοποιώντας το wget:

wget -O blog2011.xml "http://www.blogger.com/feeds//posts/default?published-min=2011-01-01T00:00:00&published-max=2011-12-31T23:59:59&max-results=100"

Έπειτα, μορφοποίησα κατάλληλα το xml αρχείο ώστε να περιέχει αλλαγές γραμμών:
tidy -mi -utf8 -xml blog2011.xml

και τέλος πήρα τις κατηγορίες (labels) των άρθρων που δημοσιεύτηκαν:

cat blog2011.xml | grep "term='" | grep -v "category" |cut -d\' -f2|sort|uniq -c|sort -nr

Προέκυψαν 26 κατηγορίες θεμάτων, πολύ περισσότερες από άλλες χρονιές. Παραδοσιακά, θέματα σχετικά με το Linux, το ADF, την Oracle και το JDeveloper βρίσκονται στην κορυφή της λίστας, ενώ από κοντά ακολουθούν δυο προϊόντα που έχω επενδύσει αρκετό χρόνο το 2011 όπως το Oracle SOA Suite και ο Oracle Weblogic.

Στο τομέα των στατιστικών χρήσης, τα στοιχεία ελήφθησαν από το Google analytics (http://www.google.com/analytics) και δείχνουν μια κάμψη 9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος σε σχέση με τις επισκέψεις, παρόλο που προσφέρθηκε περισσότερο νέο περιεχόμενο. Αυτή την κάμψη θα μπορούσα να την αποδώσω σε:
- πτώση των projects σχετικών με την Oracle λόγω της κρίσης
- στην επιμονή μου για την χρήση της ελληνικής γλώσσας στο blog
- σε αδυναμία καλύτερης προώθησης του blog διαμέσου κοινωνικών δικτύων ή γνωριμιών

Τα πιο δημοφιλή άρθρα του 2011 ήταν τα ακόλουθα:

Στις πρώτη θέση, και με μεγάλη διαφορά, φιγουράρει ένα άρθρο του 2010 σχετικά με την ρύθμιση του ZTE MF 110 usb modem στο Ubuntu, ένα θέμα που φαίνεται ενδιαφέρει κάμποσους και το οποίο έχει γίνει παραπομπή σε διάφορα άλλα blogs/sites. Τα πιο δημοφιλή άρθρα του 2011 έχουν να κάνουμε το discosureListener του ADF και με την ανατομία ενός Lenovo Thinkpad.

Ας είμαστε καλά να συνεχίσουμε και το 2012 !

2 comments:

Spyros Doulgeridis said...

Respect που ακομα και ενα βαρετο αρθρο με στατς το εκανες ενδιαφερον και με τις Unix εντολες αλλα και με το Google analytics! :)

Καλη Χρονια με ακομα περισσοτερα Hits!!

Serafeim Karapatis said...

Ευχαριστώ Σπύρο για τα καλά σου λόγια και αντεύχομαι! Πάντα καλά.

Είναι συναρπαστική η ανάλυση δεδομένων αλλά προς το παρόν, όλα αυτά τα χρόνια έχω εστιάσει σε OLTP με ένα μικρό διάλειμμα σε συστήματα επιχειρηματικής ευφυίας (business intelligence) Γιατί όχι στο μέλλον !