Jul 25, 2011

Κολλήματα στο Thinkpad και η λύση του SysRq

Παρόλο που το Linux θεωρείται (και στην πραγματικότητα είναι) αρκετό σταθερό και στιβαρό λειτουργικό, δεν λείπουν οι φορές που το σύστημα κολλάει εντελώς και χρειάζεται reboot. Τέτοιου είδους συμπεριφορά, αν και σπάνια, έχω παρατηρήσει με την αναπαραγωγή Flash video στον Firefox, ή απλά με την αναπαραγωγή videο εν γένει. Παρόλο που το ext4 φροντίζει ώστε να υπάρχει αξιοπιστία στο σύστημα αρχείων μας, ποτέ δεν είναι ευχάριστο να χρειαστεί να πατήσεις το Power button ώστε να ξεκολλήσει το laptop σου.

Μια πιο "κόσμια" λύση σε αυτές τις ακραίες περιπτώσεις είναι αυτή του kernel interrupt διαμέσου του πλήκτρου SysRq (http://en.wikipedia.org/wiki/Magic_SysRq_key): διαμέσου ενός συνδυασμού πλήκτρων μπορούμε να επανεκκινήσουμε με ασφάλεια το σύστημά μας. Στο Ubuntu 10.10 (Maverick Meerkat) που χρησιμοποιώ, χρειάστηκε να ακολουθήσω τα ακόλουθα βήματα:

  1. Να προσθέσω την ακόλουθη γραμμή στο αρχείο /etc/sysctl.conf:
kernel.sysrq = 1
  1. Να αλλάξω το keyboard shortcut για τη λήψη φωτογραφιών (screenshots) σε ένα νέο συνδιασμό πλήκτρων, πχ Ctrl + PrintScreen, ώστε να μην έρχεται σε σύγκρουση με τη λειτουργία του SysRq

3. Για να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός στο Thinkpad μου, κρατάμε πατημένα τα πλήκτρα Alt + SysRq / PrintScreen, και έπειτα ακολουθούμε την αλληλουχία των πλήκτρων - συμβάντων (πχ R-E-I-S-U-B) που θέλουμε.

1 comment:

Spyros Doulgeridis said...

Και που νομιζα οτι αυτο το πληκτρο ειναι αχρηστο!!
Thanx!