Oct 22, 2010

Γιατί είναι τόσο εύκολο να ξεκινήσεις ένα σύστημα στο Linux

Αυτές τις ημέρες έκανα την εγκατάσταση του Ubuntu 10.10 και για άλλη μια φορά επιβεβαίωσα πως είναι τόσο εύκολο και γρήγορο να στήνεις ένα Linux σύστημα, ιδίως αν βέβαια αν έχεις μια προηγούμενη εμπερία. Οι λόγοι πολλοί:
  • οι εγκαταστάτες (installers) των περισσότερων διανομών δεν κάνουν πολλές ερωτήσεις αλλά είναι εξαιρετικά φιλικοί προς τον τελικό χρήστη
  • η διάρκεια της εγκατάστασης διαρκεί πολύ λίγο, σίγουρα λιγότερο από 20 λεπτά σε ένα μεσαίας δυναμικότητας μηχάνημα
  • φυσικά πάντα υπάρχει η επιλογή να χρησιμοποιήσουμε ένα Live CD ή USB, ώστε να δοκιμάσουμε μια διανομή ή να κάνουμε τα πειράματα μας με ασφάλεια
  • Άπαξ και ξεκινήσει το σύστημα μας, μπορούμε σε μια γραμμή εντολών (κυριολεκτικά) να κάνουμε εγκατάσταση όλα τα προγράμματα που μας ενδιαφέρουν. Τόσο το πρόγραμμα apt-get του Ubuntu, όπως και το zypper του openSuSE κάνουν θαύματα. Σκεφτείτε, ιδίως αν προέρχεστε από τον κόσμο των Windows, σε μια εντολή να προκαλείτε την εγκατάσταση του Acrobat Reader, του Winzip, του Firefox, και λοιπών προγραμμάτων που καθημερινά χρειάζεστε. Πραγματικά εντυπωσιακό !
  • Ειδικά για την περίπτωση του Firefox, υπάρχει ένα extension ονόματι FEBE (Firefox Environment Backup Extension - https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/2109/) που μας επιτρέπει να αποθηκεύσουμε (backup) τις ρυθμίσεις, όπως bookmarks, themes, extensions, ώστε να μπορούμε να τις αποκαταστήσουμε (restore) σε ένα άλλο μηχάνημα μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.
Firefox extension backup FEBE

Firefox extension FEBE restore
  • Τέλος τα περισσότερα αρχεία ρυθμίσεων του Linux είναι απλά αρχεία κειμένου. Κατά αυτόν τον τρόπο, είναι εύκολο να αποκαταστήσουμε τροποποιήσεις, απλά με copy και paste.

No comments: