Apr 3, 2009

Βιβλίο για τον JDeveloper 11g και την XML

Δυστυχώς υπάρχει έλλειψη βιβλίων για τον JDeveloper και έτσι όταν κυκλοφορεί κάποιο, μας κινεί το ενδιαφέρον, ειδικά μάλιστα όταν έχει να κάνει με προηγμένες τεχνολογίες που χρειάζεται κανείς σε οποιαδήποτε εφαρμογή. Ένα εξαιρετικό βιβλίο που έπεσε στην αντίληψη μου λοιπόν, είναι το "Processing XML documents with Oracle JDeveloper 11g", του Deepak Vohra, εκδόσεις Packt Publishing (http://www.packtpub.com/processing-xml-documents-with-oracle-jdeveloper-11g/book)



Ασχολείται λοιπόν με:
  • το Oracle XDK 11g (http://www.oracle.com/technology/tech/xml/xdkhome.html) που περιλαμβάνεται στο JDeveloper 11g και ενσωματώνει τους parsers, τις προγραμματιστικές βιβλιοθήκες και τα εργαλεία ώστε να δημιουργήσουμε, συγκρίνουμε, επαληθεύσουμε, μετασχηματίσουμε ή να αναζητήσουμε κείμενα ή στοιχεία τους στη γλώσσα XML.
  • τις δυνατότητες που προσφέρει το IDE του JDeveloper για τη δημιουργία XML κειμένων και σχημάτων (XSD), την επικύρωση (validation) αυτών, το XPath σε υφιστάμενα αρχεία, κλπ μέσα από wizards ή visual editors
  • τη διασύνδεση του JDeveloper με άλλες βιβλιοθήκες όπως το Apache FOP, το Apache POI, τη Berkley DB και τον Oracle XML Publisher, κάτι που θα μας φανεί πολύ χρήσιμο όταν θα χρειαστούμε reporting διαφόρων ειδών στα έργα μας.
Ομολογώ πως το κεφάλαιο (chapter) που είναι ελεύθερο για download, μου άρεσε πολύ, και παρήγγειλα το βιβλίο, καθώς περιείχε πάρα πολύ έτοιμο copy-paste κώδικα για την διαχείριση του XPath, έτσι ώστε να το ενσωματώσουμε εύκολα και άμεσα στον κώδικα μας. Είναι διαθέσιμο από την τοποθεσία:
http://www.packtpub.com/files/processing-xml-documents-with-oracle-jdeveloper-11g-sample-chapter-4-xpath.pdf

2 comments:

spido said...

Περιμενουμε περισσοτερο feedback οταν μπορεσεις να δεις και το υπολοιπο βιβλιο :)

Serafeim Karapatis said...

Λόγω φόρτου εργασίας, δεν το έχω καταφέρει ακόμα. Σκοπεύω όμως, εκ των πραγμάτων, να το μελετήσω και να γράψω για αυτό τις επόμενες ημέρες.