Mar 7, 2009

Προγραμματίζοντας το shutdown σε μια διαδικασία μοναδικής εκτέλεσης (one-off job)

Υπάρχουν φορές που θα χρειαστεί να κατεβάσουμε ένα αρχείο μέσα στην νύχτα ώστε να το έχουμε στη διάθεσή μας το πρωί. Σε μια τέτοια περίπτωση θα αναγκαστούμε να αφήσουμε τον υπολογιστή μας ανοικτό για να μεταφορτώσει το αρχείο μας ή, υπολογίζοντας τον χρόνο τερματισμού αυτής της διαδικασίας, μπορούμε να τον προγραμματίσουμε ώστε να κλείσει αυτόματα μετά από ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, γεγονός που μας εξοικονομεί συν τοις άλλοις και ενέργεια. Ενώ το cron μας επιτρέπει να τρέχουμε προγραμματισμένες διαδικασίες σε επαναληπτικούς χρόνους, το at μας διευκολύνει ώστε να ορίζουμε εργασίες για άμεση, μοναδική (one-off) εκτέλεση.

Προκειμένου να ορίσουμε μια τέτοιου είδους εργασία, φροντίζουμε να εκκινήσουμε την υπηρεσία atd. Έπειτα, στην γραμμή εντολών πληκτρολογούμε την εντολή at ακολουθούμενη από τον χρόνο στον οποίο θα εκτελεστεί το επιδιωκόμενο πρόγραμμα, όπως για παράδειγμα μετά από δυο ώρες:

at now+2hours

Στη γραμμή εντολών του at στην οποία θα βρεθούμε, δηλώνουμε το πρόγραμμα προς εκτέλεση. Στην περίπτωση μας την εντολή shutdown.

Κάθε χρήστης μπορεί να ορίζει τις δικές του εργασίες, τις οποίες μπορεί να παρακολουθεί με την εντολή atq.

No comments: