Mar 2, 2009

Μικρές συμβουλές για μεγάλα projects στον JDeveloper

Ίσως ένα από τα κυριότερα γνωρίσματα και ταυτόχρονα μειονεκτήματα των σύγχρονων IDEs είναι η πληθώρα της πληροφορίας που παρουσιάζουν που μεταφράζεται σε πολλαπλές παλέτες επιλογών, διαφόρους συντάκτες (editors) κειμένου ή τροποποίησης ιδιοτήτων. Αυτό έχει επιπτώσεις στην παραγωγικότητα μας, ιδίως στα μεγάλα projects που ενώ το πεδίο επέμβασης κάθε προγραμματιστή σε καθημερινή βάση είναι συνήθως συγκεκριμένο και περιορισμένο, χάνουμε πολύ χρόνο προκειμένου να εντοπίσουμε τα αρχεία και τις εξαρτήσεις τους στα οποία θα εργαστούμε. Μερικές συμβουλές ίσως να μπορούν να βοηθήσουν.

Ίσως το πιο σημαντικό βοήθημα στον JDeveloper είναι η δημιουργία ενός working set των αρχείων των οποίων επεξεργαζόμαστε και τα οποία είναι ορατά στον Application Navigator. Ανατρέχοντας στο μενού View->Manage working sets μπορούμε να ορίσουμε ποια αρχεία θα είναι το αντικείμενο εργασίας μας, αποφεύγοντας έτσι να βλέπουμε όλα τα αρχεία του έργου μας. Στο παράδειγμα που ακολουθεί, έχει δημιουργηθεί ένα working set για τα αρχεία του μοντέλου (αποκρύπτοντας αυτά του ViewController project) Όπως διαφαίνεται τα φίλτρα δημιουργίας ενός νέου set μπορεί να είναι βασισμένα σε κανόνες ονομασίας αρχείων ή καταλόγων.

Έπειτα από αυτή τη ρύθμιση, το περιβάλλον εργασίας μας περιλαμβάνει τα στοιχεία του set μας. Ανά πάσα στιγμή μπορούμε να εναλλάσσουμε τις όψεις των working sets κάνοντας click στο φίλτρο.

Μια άλλη μικρή συμβουλή έχει να κάνει με την αναζήτηση κλάσεων, κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο όταν γνωρίζουμε σε ποιο αρχείο χρειάζεται να προβούμε σε αλλαγές. Στο μενού Navigate υπάρχουν ενδιαφέρουσες επιλογές για την μετάβαση σε συγκεκριμένη Java κλάση, αρχείο, ή στα τελευταία ανοικτά αρχεία μας.

Ειδικά η αναζήτηση των Java κλάσεων μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε wildcards που κάνουν αναζήτηση τόσο στις βιβλιοθήκες του JDeveloper όσο και του project μας.

No comments: