Aug 9, 2007

Πρόσβαση στο Linux σύστημα αρχείων από τα Windows

Έχω κατά καιρούς αναφέρει πως το περιβάλλον ανάπτυξης το οποίο χρησιμοποιώ βασίζεται στο Novell SuSE Enterprise Desktop και πραγματικά οι στιγμές που έχω πεθυμήσει τα Windows είναι πολύ λίγες. Ωστόσο, υπάρχουν και αυτές, όπως για παράδειγμα όταν χρειάστηκε να διαβάσω ένα κείμενο στο οποίο είχε ενεργοποιηθεί η επιλογή "track changes" του Microsoft Office. Γι' αυτό το λόγο, το μηχάνημα μου λειτουργεί σε dual-boot, οπότε αν ποτέ παρουσιαστεί η ανάγκη, μπορεί να ξεκινήσει και σε Windows.

Πολύ πρόσφατα όμως, έγινε επιτακτικό η ανάπτυξη ενός έργου να γίνει σε περιβάλλον Windows. Προκειμένου να διατηρήσω την πρόσβαση στο Linux filesystem στο οποίο έχω αποθηκεύσει έγγραφα, τεκμηρίωση, άλλα projects, κ.α. έκανα την εγκατάσταση του IFS Ext2 το οποίο επιτρέπει την διάφανη read/write προσπέλαση σε ext2/ext3 συστήματα, σαν να ήταν δίσκοι των Windows. Ήδη το χρησιμοποιώ εδώ και κάποιο καιρό δίχως κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, πέρα βέβαια από τον γνωστό περιορισμό στην ανάγνωση/εγγραφή ελληνικών ονομάτων αρχείων.

4 comments:

a cleric said...

Vice versa?

Δουλεύει by definition?

:>Σοφία

Serafeim Karapatis said...

Ναι, τα σύγχρονα linux μπορούν να διαβάζουν και να γράφουν με επιτυχία σε συστήματα αρχείων όπως VFAT. Ωστόσο ενώ η ανάγνωση σε NTFS δουλεύει θαυμάσια (π.χ. το Novell SuSE Enterprise Desktop κάνει αυτόματα mount τα Windows partitions που θα βρει, δίχως πρόβλημα στα ελληνικά ονόματα αρχείων), η εγγραφή θεωρείται ότι βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο. Δηλαδή, υπάρχουν third-party λύσεις (π.χ. http://www.linux-ntfs.org/) αλλά δεν έχουν ακόμα ενσωματωθεί, με πλήρη λειτουργικότητα σε κάποια έκδοση του πυρήνα.

Anonymous said...

Έχεις δοκιμάσει VMware (Linux Host) και εγκατάσταση ως guest των Windows? Έγω έτσι πλέον μπορώ να έχω τα Windows και να κάνω share όποιους καταλόγους θέλω μέσω του VMware.

Serafeim Karapatis said...

Δεν είναι άσχημη ιδέα το VMWare, αλλά δεν το έχω δοκιμάσει καθότι νομίζω πως το laptop μου θα "υποφέρει" αρκετά τρέχοντας ένα VM.