Aug 17, 2007

Η εργασία με αρχεία MS Project στο Linux

Κατά επανάληψη έχω αναφέρει πως χρησιμοποιώ το Linux, και ειδικά το Novell SuSE Enterprise Desktop ως το καθημερινό μου περιβάλλον εργασίας. Και επειδή πια έχει περάσει αρκετός καιρός και αρκετά projects από τα χέρια μου, ομολογώ πως δεν μου έχουν λείψει τα Windows ως προς τις καθημερινές εργασίες ενός χρήστη ή ενός μέλους ομάδας. Έχοντας στη διάθεσή μου το OpenOffice μπορώ να επικοινωνώ έγγραφα, να έχω ένα ευέλικτο και ισχυρό περιβάλλον προγραμματισμού, να γράφω τα CD/DVDs μου με εύκολο τρόπο, να ψυχαγωγούμαι κοκ. Μέχρι στιγμής, παρουσιάστηκαν λιγοστές περιπτώσεις που ήταν επιβεβλημένη η χρήση των Windows: η πρώτη είχε να κάνει με την ανάγνωση σχολίων και αναθεωρήσεων σε κείμενα (μηχανισμός Track Changes του MS Office) που δεν υποστηρίζεται επαρκώς από το OpenOffice. Η δεύτερη με την δυνατότητα προβολής και επεξεργασίας αρχείων του MS Project. Ειδικά για το τελευταίο, τα εξαιρετικά νέα είναι πως υπάρχει ένα πρόγραμμα που σας επιτρέπει να εργαζόσαστε σε αυτού του είδους τα αρχεία και ονομάζεται OpenProj της εταιρείας Projity και ανήκει φυσικά στην κατηγορία του ανοικτού κώδικα.

Το OpenProj επιτρέπει την επικοινωνία με το MS Project, έχοντας την ικανότητα να διαβάζει και να γράφει σε αυτό το format. Είναι διαθέσιμο στα περιβάλλοντα Linux, Mac OS X και Windows, αφού είναι μια Java εφαρμογή που απαιτεί το JRE 1.5 ή νεώτερο. Το μέγεθος του download περιορίζεται στα 6ΜΒ. Και όπως προείπα, είναι ελεύθερο λογισμικό.

Η γνωριμία με το προϊόν ήταν ιδιαίτερα ευχάριστη. Αρχεία του MS Project πού ήταν γραμμένα στα ελληνικά ανοίξαν δίχως πρόβλημα.

ενώ το πλαίσιο επεξεργασίας Tasks είναι ανάλογο με αυτό του MS Project.

Οι επιλογές προβολής των πλάνων μας θεωρούνται ικανοποιητικές, περιλαμβάνοντας Gantt, WBS, RBS, Network γραφήματα και άλλα χρήσιμα.

Τέλος, άξια λόγου είναι και η δυνατότητα επισκόπησης του πλάνου μας, πριν την εκτύπωση:

Σε γενικές γραμμές με ενθουσίασε η παρουσία του OpenProj γιατί κάτι τέτοιο έλειπε από τον κόσμο τόσο του OpenOffice όσο και του Linux. Και αν οι δυνατότητες της παρακολούθησης ενός έργου ήταν ελλιπείς στο περιβάλλον του Linux, δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς πως το OpenProj αποτελεί μια ενδιαφέρουσα εναλλακτική πρόταση και για τους χρήστες των Windows, που δεν θα ήθελαν να επιβαρυνθούν με το σοβαρό κόστος licensing του MS Project.

No comments: