May 1, 2007

Προσθέτοντας βιβλιοθήκες JavaDoc στα extensions του JDeveloper

Μια από τις σημαντικότερες αλλαγές στον JDeveloper από την έκδοση 10.1.3 και έπειτα (αυτή τη στιγμή η τελευταία έκδοση είναι η 10.1.3.2) είναι η διαχείριση των βιβλιοθηκών του συστήματος. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, οι βιβλιοθήκες των βασικών στοιχείων του JDeveloper (όπως ADF, Struts, JDBC,TopLink κοκ) θεωρούνταν βιβλιοθήκες του συστήματος (system libraries) Από την έκδοση 10.1.3 και μετά, λόγω της υποστήριξης του μηχανισμού των αυτόματων ενημερώσεων (Check for updates) και σύμφωνα με το JSR-198, οι βιβλιοθήκες του συστήματος αντικαταστάθηκαν από τις βιβλιοθήκες των extensions. Κατά αυτόν τον τρόπο είναι δυνατή η αναβάθμιση των βιβλιοθηκών ενός προΐόντος (π.χ. TopLink), που διαχειρίζεται εσωτερικά από τον JDeveloper ως extension, χωρίς να είναι απαραίτητο να υπάρξει νέα έκδοση του JDeveloper, όπως συνέβαινε στα παλαιότερα χρόνια.

Ως γνωστόν, οι βιβλιοθήκες του JDeveloper βρίσκονται στο μενού Tools-->Manage Libraries. Ένα μειονέκτημα που παρουσιάζει η διαχείριση των βιβλιοθηκών των extensions, είναι η αδυναμία αλλαγής των στοιχείων τους από τον χρήστη, καθώς όλα τα στοιχεία (class path, source path, JavaDoc path) εμφανίζονται ανενεργά.

Το πρόβλημα αυτό το αντιμετώπισα με το extension του Spring (http://www.springframework.org), το οποίο δεν περιελάμβανε JavaDoc πληροφορία, δηλαδή η καταχώρηση Doc Path στην βιβλιοθήκη ήταν κενή.

Για να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα και έπειτα από συμβουλή του Duncan Mills (http://groundside.com/blog/DuncanMills.php) αναγκάστηκα να πειράξω την αρχική εγκατάσταση του Spring extension ως εξής:
  1. Κατέβασμα του JavaDoc για το Spring από το http://www.springframework.org
  2. Αντιγραφή του Spring extension jar που βρίσκεται στο $JDEV_HOME/jdev/extensions σε ένα άλλο directory
  3. Unzip του jar αρχείου (εντολη jar xvf όνομα_αρχείου_extension.jar)
  4. Τροποποίηση του αρχείου META-INF/extension.xml ώστε αμέσως μετά το tag να περιλαμβάνει μια καταχώρηση του στυλ: διαδρομή_αρχείου_javadoc
  5. Επαναδημιουργία του Spring extension με την εντολή jar cvf όνομα_αρχείου_extension.jar
  6. Αντιγραφή του αρχείου που μόλις κατασκευάστηκε στον κατάλογο $JDEV_HOME/jdev/extensions και αντικατάσταση του παλαιότερου
Την επόμενη φορά που θα ξεκινήσετε τον JDeveloper, θα δείτε πως έχει αλλάξει η καταχώρηση του Doc Path για το Spring extension:

ενώ πλέον η JavaDoc βοήθεια θα είναι στη διάθεσή σας για το Spring extension.

No comments: