Την προηγούμενη εβδομάδα παρουσιάστηκε στο ΟΤΝ η production release του SQL Developer (SQLDev από εδώ κ στο εξής) Πρόκειται για το άρτι αφιχθέν πρόγραμμα που σκοπό έχει να διευκολύνει τον SQL προγραμματισμό στη Βάση Δεδομένων της Oracle, τοποθετώντας ανταγωνιστικά τον ευάτο του σε σχέση με άλλα δημοφιλή προγράμματα τρίτων κατασκευαστών, όπως TOAD (της Quest) PL/SQL Developer (της Allround Automations)
Ίσως κάποιος να θυμάται την εκκίνηση αυτής της προσπάθειας κάπου στον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο με το όνομα Raptor. H αλήθεια είναι πως εκείνη η έκδοση ήταν αρκετά πτωχή σε λειτουργίες, αποτελώντας στην ουσία εξαγωγή των Database δυνατοτήτων του JDeveloper, σε μια αυτόνομη εφαρμογή. Τα καλά νέα είναι πως φαίνεται πως έχει κυλίσει πολύ νερό στο αυλάκι και πιά o SQLDev έχει εμπλουτιστεί με πολλές ενδιαφέρουσες λειτουργίες, πολλές περισσότερες από το περιβάλλον του JDeveloper, γεγονός που πια τον διακρίνει.
Μια πρώτη γνωριμία
Το περιβάλλον εργασίας του SQL Developer είναι βασισμένο στο User Interface του JDeveloper. Αυτό σημαίνει πως είναι διαιρεμένο σε κάποιες βασικές περιοχές:
Στα αριστερά υπάρχει μια μπάρα πλοήγησης στα στοιχεία της βάσης δεδομένωνΤο κεντρικό παράθυρο μας επιτρέπει να βλέπουμε τα περιεχόμενα των στοιχείων της βάσης δεδομένων που έχουμε διαλέξει από την μπάρα πλοήγησηςΣτο κάτω μέρος υπάρχει το πλαίσιο εμφάνισης μηνυμάτωνΤέλος στα αριστερά είναι διαθέσιμη μια παλέτα εντολών για την επεξεργασία των στοιχείων του κεντρικού παραθύρου.
Η μόνη απαίτηση που έχει η εγκατάσταση είναι η ύπαρξη ενός JRE 1.5, καθότι ο SQLDev είναι μια Java εφαρμογή. Προκειμένου να ξεκινήσουμε να εργαζόμαστε, μπορούμε να δημιουργήσουμε μια καινούργια σύνδεση με μια βάση δεδομένων, χρησιμοποιώντας είτε ένα TNS name, είτε καταθέτωντας απευθείας τα στοιχεία του JDBC.
Μέσα από την κονσόλα μπορούμε να αντλήσουμε πληροφορία σχετικά με τα στοιχεία που περιλαμβάνει η σύνδεση που έχουμε δημιουργήσει όπως tables, views, indexes, packages, synonyms κοκ. Παράλληλα κάνοντας δεξί click πάνω στη σύνδεσή μας και επιλέγοντας Open SQL Worksheet μπορούμε να καταθέσουμε τις SQL εντολές μας. Μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία σε αυτό το σημείο είναι:
- Υπάρχει η δυνατότητα auto-completion για τα αντικείμενα της Βάσης
- Η δυνατότητα να έχουμε ανοικτά πολλαπλά παράθυρα (editors) για τις SQL εντολές μας. Αντίθετα, μέχρι και την έκδοση JDeveloper 10.1.3 μπορούμε να έχουμε μόνο ένα ανοικτό SQL Worksheet.
- Στο αριστερό πλαίσιο έχουμε στη διάθεσή μας μια παλέτα με διαθέσιμες SQL functions που μπορούμε να ενσωματώσουμε στα προγράμματα μας
- Τα αποτελέσματα ενός query είναι δυνατόν να εξαχθούν σε διάφορα formats (CSV, XML, INSERTS, LOADER, TEXT)
- Φυσικά και μπορούμε να κάνουμε compile και debug οποιοδήποτε κώδικα
Συμπεράσματα
O SQL Developer μου άφησε πολύ καλές εντυπώσεις, επεκτείνοντας τις δυνατότητες του JDeveloper. Σίγουρα προς το παρόν δεν είναι αρκετός για να αντικαταστήσει state-of-the-art εργαλεία όπως για παράδειγμα ο TOAD. Ωστόσο, είναι δηλωτικός της σημασίας που δίνει η Oracle για την κάλυψη του κενού στα εργαλεία ανάπτυξης για SQL. Αποτελεί πια για εμένα κομμάτι του περιβάλλοντος ανάπτυξης που έχω δημιουργήσει στο Linux.
No comments:
Post a Comment