Jul 27, 2014

Glossy displays και συχνές μετακινήσεις

Αν και δεν έχω κάνει ακόμα στο blog ένα επίσημο review, εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο έχω αντικαταστήσει το Thinkpad T400 με το Sony VAIO SVE14A27CXH ως βασικό επαγγελματικό μου εργαλείο. Ευτυχώς η σειρά E των VAIO αποδείχτηκε πολύ φιλική με το Linux, με καλή ποιότητα και βάρος κατασκευής, γρήγορες αποδόσεις και επεκτασιμότητα, χωρίς να ξεφεύγει οικονομικά σε σχέση με άλλες πιο "επαγγελματικές" λύσεις. Θυμάμαι πως όταν ξεδίπλωσα την συσκευασία και έβαλα τον υπολογιστή στο γραφείο, μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση οι αντανακλάσεις που είχε η οθόνη. Η οθόνη λοιπόν ήταν τεχνολογίας "glossy" (glare), που πρακτικά όταν είναι σβηστή λειτουργούσε ως μαύρος καθρέφτης, ενώ σε λειτουργία επέτρεπε και τις αντανακλάσεις από ισχυρές πηγές φωτός.

 Αν και τα χρώματα της οθόνης είναι πραγματικά εξαιρετικά, αυτή η συμπεριφορά άρχισε να με κουράζει όταν χρειάστηκε να δουλεύω καθημερινά σε διαφορετικούς πελάτες (βλέπε consultant) , ειδικά σε γραφεία που βρίσκονταν κοντά σε παράθυρα. Οι αντανακλάσεις του φωτός σε κουράζουν και μειώνουν την αναγνωσιμότητα της οθόνης. Το ίδιο φυσικά συνέβη και δουλεύοντας τώρα το καλοκαίρι σε εξωτερικούς χώρους. Τελικά το πήρα απόφαση και αγόρασα μια anti-glare μεμβράνη με 10 ευρώ. Η εφαρμογή της θέλει προσοχή ώστε να μην προκύπτουν κενά αέρος.
Το αποτέλεσμα ήταν πραγματικά πολύ καλό. Αν και τα χρώματα στην οθόνη εμφανίζονται με μικρότερη ζωηρότητα, εξακολουθούν και είναι φωτεινά και ευδιάκριτα. Και έχοντας πια αρκετές επισκέψεις σε γραφεία συνεργατών αλλά και σε εξωτερικούς χώρους, είναι σαφέστατα πολύ πιο ξεκούραστη η εργασία. Παρατηρείστε στην ακόλουθη φωτογραφία την διαφορά αντανάκλασης ανάμεσα στο περίβλημα του laptop (πολύ ισχυρή) και στην οθόνη του που έχει το anti-glare περίβλημα.

No comments: