Oct 20, 2013

Χαμηλότερες θερμοκρασίες στο laptop μας με cool feet !

Καθημερινά μετακινώ και χρησιμοποιώ το laptop μου σε διάφορες εταιρείες και συνεργάτες. Είναι πολύ αναγκαίο να έχω ένα καλό, "μάχιμο" υπολογιστή. Υπάρχουν λοιπόν διάφορα πράγματα που με απασχολούν στη λειτουργία του υπολογιστή μου προκειμένου να του διασφαλίσω ένα μεγαλύτερο χρόνο ζωής αλλά και ταυτόχρονα να κάνω πιο ευχάριστη και ξεκούραστη την εργασία μου. Ένα από αυτά, έχει να κάνει με την θερμοκρασία του Sony Vaio μου, όπου έχω διαπιστώσει μεγάλες διαφορές με την χρησιμοποίηση μιας βάσης ψύξης (cooler base) Για τις καθημερινές όμως εργασίες είναι αδύνατον να μετακινεί κανείς μια τέτοια βάση. Μια έξυπνη λύση  για χαμηλότερες θερμοκρασίες μου φάνηκε αυτή της bluelounge που προσθέτει πλαστικά "ποδαράκια" στο laptop μας ώστε να το υψώνει από το γραφείο, να διευκολύνει την κίνηση του αέρα, να το προσαρμόζει σε πιο εργονομικό ύψος σε σχέση με τα μάτια μας.
Η συσκευασία των Cool Feet της Bluelounge περιλαμβάνει δυο ψηλά ποδαράκια της τάξης των τριών εκατοστών και άλλα δυο μικρά του ενός εκατοστού και κάτι. Αυτά μπορούν να τοποθετηθούν είτε πίσω αλλά και μπροστά σε σχέση με το σώμα του laptop μας.


Ενώ τα χρησιμοποιώ την τελευταία εβδομάδα, έχω καταλήξει στα εξής συμπεράσματα:

  • Πράγματι οδηγούν σε αισθητή μείωση της θερμοκρασίας του laptop. Σε φυσιολογικές συνθήκες, σε ξύλινη επιφάνεια και δουλεύοντας JDeveloper, ADF και SOA η μέση θερμοκρασία του laptop (όπως αναφέρονταν από την εντολή sensors του Linux) έφθανε στους 49 oC ενώ με τα cold feet είναι γύρω στους πέντε βαθμούς  χαμηλότερη.
  • H συσκευασία των cold feet είναι εύκολη στην μεταφορά (ζυγίζουν γύρω στα 40 γραμμάρια)
  • Είναι εργονομική η εργασία με τα cold feet, αφού επιτρέπει την έστω και μικρή ύψωση του laptop ώστε βοηθά την ξεκούραση των ματιών.

2 comments:

Anonymous said...

Εμ βεβαια ανεβαζει θερμοκρασία.... να μαθεις να αγοραζεις μικροσκοπικα λαπτοπακια που απευθυνονται σε χρηματοοικονομικούς συμβούλους και οχι σε μηχανικούς πληροφορικής.....
Πάρε ενα "αντρικό" μηχανημα ρε brother..


mix. mount.

Serafeim Karapatis said...

Χα χα χα!

είμαι πολύ ευχαριστημένος με το Sony VAIO αλλά από την είναι άλλη είναι ζητούμενο να μην έχω αρκετό βάρος μαζί μου (η μέση δεν το αντέχει!)

Δυο λύσεις στην ισχυρή επεξεργαστική κατηγορία με χαμηλό βάρος είναι φυσικά το MacBook 15'' με Retina (2Κg) και το System76 Galago Ultra Pro (1,72Κg)