Jun 8, 2011

Στατιστικά χρήσης του Subversion

Υπάρχουν διάφορα βοηθήματα για να αντλήσουμε πληροφορίες χρήσης του Subversion στα έργα μας και πρόσφατα χρησιμοποίησα δυο από αυτά. Το πρώτο είναι το mpy-svn-stats (http://mpy-svn-stats.berlios.de/) που μάλιστα βρίσκεται και στα αποθετήρια του Ubuntu. Ο τρόπος χρήσης του είναι εξαιρετικά εύκολος:

mpy-svn-stats -o output-directory svn-url

To πρόγραμμα αυτό κατασκευάζει μια σειρά από γραφήματα και πίνακες που παρουσιάζονται σε μια html σελίδα. Αφορούν τους πιο ενεργούς commiters σε διάφορες διαστάσεις του χρόνου.

Πιο ευέλικτο είναι το SVNPlot (http://code.google.com/p/svnplot/) καθώς αποθηκεύει τα μεταδεδομένα του repository σε μια βάση δεδομένων (sqlite στην περίπτωσή μας ή αν προτιμάτε sqlite3 πακέτο στο Ubuntu) ώστε να κατασκευάσουμε κατά βούληση επιπλέον reports που μας ενδιαφέρουν. Το χρησιμοποιούμε ως εξής:

python svnlog2sqlite.py -v svn-url svn.db

Η διαδικασία γεμίσματος της βάσης θα διαρκέσει αρκετή ώρα, ανάλογα με το μέγεθος του SVN repository. Έπειτα από αυτό, μπορούμε είτε να προχωρήσουμε στην κατασκευή κάποιων βασικών γραφημάτων:

python svnplot.py svn.db output-directory

Αν μάλιστα έχουμε εγκαταστήσει και τον sqlitebrowser (που επίσης παρέχεται με το Ubuntu) μπορούμε να δούμε τη βάση δεδομένων και να φτιάξουμε τα δικά μας queries στο SVN repository.

No comments: