Mar 16, 2011

Μετάβαση (migration) από το Evolution στο Seamonkey Mail

Ως χρήστης του openSuSE 11.2, μέχρι πρόσφατα χρησιμοποιούσα το Gnome Evolution 2.28 για την αλληλογραφία μου. Αν και σε γενικές γραμμές ήμουν ευχαριστημένος, δεν άργησαν να γίνονται ενοχλητικά μερικά προβλήματα. Για παράδειγμα η απόδοση (rendering) HTML μηνυμάτων κάποιες φορές δεν τα κατάφερνε καθόλου καλά. Επίσης το φόρτωμα της αλληλογραφίας άρχισε να καθυστερεί χαρακτηριστικά γράφοντας το μήνυμα "Storing folder" για αρκετά δευτερόλεπτα.

Η αναβάθμιση σε μια επόμενη έκδοση του openSuSE δεν αποτελεί (προς το παρόν) επιλογή μιας και έχω φτιάξει ένα πολύ σταθερό περιβάλλον εργασίας με αρκετές παραμετροποιήσεις. Οπότε, θέλοντας να αλλάξω τον Linux email client κατέληξα στη σουίτα του Seamonkey (http://www.seamonkey-project.org/) που έτσι και αλλιώς χρησιμοποιούσα πριν κάποια χρόνια ως Netscape Communicator.

Η μεταφορά των αρχείων μου από το Evolution ήταν μια ευχάριστη έκπληξη γιατί ολοκληρώθηκε δίχως προβλήματα:
  • για την μεν μεταφορά του email υπάρχει το ειδικό extension ImportExportTools (https://nic-nac-project.org/~kaosmos/index-en.html) που διαβάζει τα mbox αρχεία του Evolution
  • ως προς την μεταφορά των contacts, το Evolution επιτρέπει την μαζική αποθήκευση τους σε μορφή vCard (vcf) Υπάρχουν πολλά εργαλεία, όπως για παράδειγμα αυτός ο online μετατροπέας (http://labs.brotherli.ch/vcfconvert/) για την αντιστοίχηση από μορφή vcf σε ldif ώστε να εισαχθεί (import) τελικά στο Seamonkey.
Ένα ακόμα χρήσιμο extension είναι το launchy (http://gemal.dk/mozilla/launchy.html) που μας επιτρέπει να ανοίξουμε ένα link που περιλαμβάνεται σε ένα email, σε browser (πχ Firefox) πλην του default Seamonkey.

Μια εβδομάδα ύστερα από την μετάπτωση είμαι πραγματικά πολύ ικανοποιημένος από την ταχύτητα, τις ρυθμίσεις αναζήτησης και ταξινόμησης και την εν γένει λειτουργικότητα του Seamonkey email.

No comments: