Aug 9, 2010

Βιβλίο για το Oracle SOA Suite 11g R1

Ένα από τα πιο πολυαναμενόμενα βιβλία μέχρι πρόσφατα ήταν το Oracle SOA Suite 11g R1 Developer's Guide (https://www.packtpub.com/oracle-soa-suite-11g-r1-developers-guide/book) της Packt Publishing. Πρόκειται για έναν τίτλο που είχε κυκλοφορήσει με τα εγκαίνια της έκδοσης 11g του Oracle Fusion Middleware και ανανεώθηκε πρόσφατα (πριν ένα μήνα δηλαδή) για να καλύψει και τα νέα γνωρίσματα και αλλαγές που επήλθαν στο 11g R1 PS2.

Όπως ανέφερα, αποτελεί έναν από τους τίτλους που περίμενα με πολύ ενδιαφέρον, μιας και βιβλία σε αυτή τη θεματική περιοχή και στα συγκεκριμένα προϊόντα σπανίζουν, με το επιπλέον πρόβλημα πως η τεχνολογία τρέχει με πιο υψηλές ταχύτητες από την τυπογραφία. Πιστεύω πως η αναμονή άξιζε πραγματικά τον κόπο, αφού σε 720 σελίδες παρουσιάζεται σε πολύ καλό βαθμό και βάθος η πλατφόρμα SOA Suite καθώς και τεχνικές σχεδίασης τέτοιου είδους λύσεων. Το ύφος του βιβλίου ακολουθεί την επιτυχημένη φιλοσοφία των πολλών πρακτικών παραδειγμάτων και των ανάλογων screenshots που καθοδηγούν τον αναγνώστη στην άμεση εφαρμογή των όσων διαβάζει.

Πιο αναλυτικά, o χαρακτήρας του βιβλίου είναι πολύ πρακτικός: στα πρώτα δυο κεφάλαια έχουμε σχεδιάσει SCA ροές με την χρήση adapters ακολουθώντας απλοποιημένα παραδείγματα. Έπειτα γίνεται παρουσίαση του Oracle Enterprise Service Bus (ESB) και ακόμα πιο λεπτομερής περιγραφή ενός BPEL process, ενός human task flow (με παράλληλες αναφορές στο ADF), της διασύνδεσής του με business rules και της δημοσίευσης business events. Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου, εξετάζονται πιο εξελιγμένα θέματα, από σχεδιαστική και διαχειριστική άποψη, όπως η κατασκευή υπηρεσιών, patterns, διαχείριση λαθών, deployment, security, κ.α. Ο πίνακας περιεχομένων βρίσκεται εδώ.

Επιπλέον, ένα από τα μεγάλα ατού του βιβλίου είναι το συνοδευτικό ηλεκτρονικό υλικό, που πέρα από τις λύσεις των παραδειγμάτων που παρουσιάζονται, περιέχει έναν αναλυτικό οδηγό εγκατάστασης (installation guide) του Oracle SOA Suite 11g R1 PS2, ιδανικό για να ξεκινήσει κάποιος.

1 comment:

Antony Reynolds said...

Thanks for the positive review.

Antony