Feb 6, 2010

VirtualBox και backup

Κάθε Παρασκευή παίρνω αντίγραφα ασφαλείας (backup) του περιβάλλοντος μου. Από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα του virtualization ενός development environment και σημαντικό όφελος για κάθε προγραμματιστή, είναι πως αυτή η διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή, ασφαλής και εγγυημένη σε πιθανό restore. Στα settings του VirtualBox, προσδιορίζεται η θέση αποθήκευσης των εικονικών μηχανών. Γι' αυτό το λόγο, έχω κατασκευάσει ένα ειδικό directory στο host Linux σύστημα μου: το /vm

Κατά αυτόν τον τρόπο, διευκολύνεται πολύ η λήψη του backup καθώς το μόνο που χρειάζεται να κάνει κανείς είναι:
  1. Να σταματήσει όλες τις εικονικές του μηχανές.
  2. Να πάρει backup το συγκεκριμένο directory
  3. Να πάρει επίσης backup το $HOME/.VirtualBox κατάλογο καθώς περιέχει τις ρυθμίσεις του VirtualBox
Αυτά ως προς την εβδομαδιαία βάση λήψης αντιγράφων. Επίσης, είναι δυνατόν σε κάποια εικονική μας μηχανή να θελήσουμε να κάνουμε μια σοβαρή αλλαγή, όπως για παράδειγμα ένα σοβαρό software update που ενδεχομένως να προκαλέσει προβλήματα στο σύστημά μας. Προς βοήθεια μας ώστε να αποφύγουμε λάθη ή απρόβλεπτες καταστάσεις, έρχεται ο μηχανισμός των snapshots που επί της ουσίας αποθηκεύει την κατάσταση και τα περιεχόμενα μιας εικονικής μηχανής.

Οι δυνατότητες αυτού του χαρακτηριστικού στην έκδοση 3.1 είναι σημαντικές (υποστηρίζοντας και branched snapshots) ενώ περισσότερες πληροφορίες μπορεί να βρει κανένας στο webcast της έκδοσης αυτής ή σε αυτό το παράδειγμα.

No comments: