Jul 25, 2009

Δημιουργώντας ADF domains στo Weblogic

Μέχρι την πρόσφατη έκδοση Fusion Middeware 11g, η ρύθμιση των βιβλιοθηκών του ADF σε ένα Weblogic domain ήταν μια μάλλον επίπονη διαδικασία, αφού απαιτούσε το custom installation του JDeveloper στο περιβάλλον των Application Servers μας. Ευτυχώς η κατάσταση αυτή άλλαξε με την διαθεσιμότητα του Application Development Runtime (http://download.oracle.com/otn/nt/middleware/11g/ofm_appdev_generic_11.1.1.1.0_disk1_1of1.zip), ενός τεράστιου zip με μέγεθος πάνω από 600 ΜΒ που περιλαμβάνει ανάμεσα στα άλλα τις βιβλιοθήκες του ADF καθώς και τον Enterprise Manager. Σε αυτό το άρθρο, θα εξηγήσουμε πως μπορούμε να κατασκευάσουμε ένα Weblogic domain template που θα διαθέτει τις βιβλιοθήκες του ADF, ώστε να μπορούμε να το επαναχρησιμοποιήσουμε.

Πρώτα από όλα φροντίζουμε να έχουμε στη διάθεσή μας ένα Weblogic Server. Αφότου έχουμε τελειώσει με αυτό, ξεκινούμε με το Application Development Runtime, όπου σε αντίθεση με μια τυπική εγκατάσταση Weblogic, θα χρειαστεί να δηλώσουμε ένα inventory κατάλογο, καθώς και τα δικαιώματα χρήσης του oracle χρήστη.

Αφότου ερωτηθούμε για τον κατάλογο του Weblogic, εμφανίζεται η σύνοψη με τους κατάλογους που θα επηρεαστούν, ο ένας του Weblogic και ένας δεύτερος που θα έχει να κάνει με τις υπηρεσίες υποδομής για τα διάφορα συστατικά στοιχεία του Fusion Middleware.

Με αυτόν τον τρόπο, όταν θα δημιουργήσουμε ένα νέο Weblogic domain, τότε θα εμφανιστούν δυο επιπλέον επιλογές. Επιλέγουμε αυτή του JRF για τις ανάγκες μας.



Κατά συνέπεια, κατασκευάσαμε ένα domain που θα έχει τις βιβλιοθήκες του ADF. Στο επόμενο βήμα, με τη βοήθεια του domain template builder ($WLS_HOME/common/bin/config_builder.sh στο Linux) θα αποτυπώσουμε το domain που μόλις προ ολίγου δημιουργήσαμε ως Weblogic domain template. Επιλέγουμε λοιπόν τη διαδρομή στο δίσκο για το domain που κατασκευάσαμε ώστε να χρησιμοποιήσουμε ως πρότυπο.


και δίνουμε το όνομα έστω adf_domain_template, που θα περιλαμβάνει αυτόματα όλες τις βιβλιοθήκες του ADF αλλά και τις κατάλληλες startup classes. Με δυο λόγια, όλες τις βασικές ρυθμίσεις μας ώστε να φτιαχτεί ένας κλώνος (clone)

Το template αποθηκεύεται ως αρχείο JAR στο δίσκο μας, το οποίο μπορούμε να το αντιγράψουμε όπου χρειάζεται για τη δημιουργία νέων Weblogic ADF domains. Ξανακαλώντας τη διαδικασία δημιουργίας ενός νέου domain (έστω adf_domain), μπορούμε να στηριχθούμε στο πρότυπο μας.


Αυτή είναι η οθόνη του Weblogic Administration Console μετά τη σύνδεσή μας στο adf_domain.

No comments: