Dec 24, 2008

Βοηθητικά εργαλεία ανάπτυξης (development tools) στα Windows

Ένα πρόσφατο έργο με έχει αναγκάσει να εργάζομαι στο περιβάλλον των Windows, γεγονός που με έχει αναγκάσει στο να ανακαλύψω πολλά επικουρικά προγράμματα για τη φάση της ανάπτυξης σε αυτό το λειτουργικό σύστημα, φυσικά δίχως κόστος. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, υπάρχουν εφάμιλλα, αν όχι περισσότερο πλήρη ανάλογων εργαλείων που χρησιμοιούμε όταν προγραμματίζουμε στο Linux. Ξεκινούμε λοιπόν:


  • Φυσικά και στα Windows έχουμε στη διάθεσή μας το OpenOffice (http://download.openoffice.org/) για να φτιάχνουμε τα κείμενα, τα φύλλα εργασίας και τις παρουσιάσεις, το Gimp (http://gimp-win.sourceforge.net/stable.html) για την επεξεργασία φωτογραφιών αλλά και το Firefox (http://www.mozilla.com/firefox/ ) για την περιήγηση στο web

  • Για να είμαστε σε θέση να έχουμε το command line και βασικές εντολές του Linux υπάρχει το Cygwin (http://www.cygwin.com/)


  • Ως απλό επεξεργαστή κειμένου (text editor) χρησιμοποιώ τον textpad (http://www.textpad.com/) που ανάμεσα στα άλλα επιτρέπει την αυτόματη ενημέρωση όταν αλλάζουν τα περιεχόμενα ενός αρχείου. Μια μικρή συμβουλή: όταν το κείμενο μας είναι στα ελληνικά αλλά δεν εμφανίζονται κατάλληλα στο textpad, κάνουμε δεξί click, Properties και στα Fonts ορίζουμε τα ελληνικά ως script.


  • Για να παίρνουμε screenshots, ένα εξαιρετικό πρόγραμμα είναι είναι το MWSnap (http://www.mirekw.com/winfreeware/mwsnap.html ) που επιτρέπει να αποκόπτουμε windows, menus, περιοχές, κλπ.

  • Για σύγκριση και συγχώνευση αρχείων ή καταλόγων, χρησιμοποιώ το WinMerge (http://winmerge.org/)


  • Ως email server για τις ανάγκες της ανάπτυξης, εγκατέστησα το Surgemail (http://www.netwinsite.com/surgemail/). To Surgemail διαθέτει ισχυρή παραμετροποίηση σε ένα web interface, αλλά επίσης και web σελίδες για την ανάγνωση των mailbox.


No comments: