Mar 7, 2008

Χρησιμοποιώντας το VNC για παρουσιάσεις

Το πιο συνηθισμένα σύνεργα μιας παρουσίασης είναι ένα laptop και ένας προβολέας (projector) Δεν είναι πάντως σπάνιες οι περιπτώσεις που λείπει ο προβολέας από τον χώρο που βρισκόμαστε. Μια οικονομική και άμεση λύση έχει να κάνει με την χρησιμοποίηση του VNC (http://www.tightvnc.com/) προκειμένου οι παρευρισκόμενοι σε μια παρουσίαση να παρακολουθούν στις οθόνες τους την οθόνη του παρουσιαστή. Στο παρόν άρθρο θα περιγράψω αυτή τη διαδικασία όπως μπορεί να πραγματοποιηθεί στο SuSE Enterprise Desktop (SLED) 10.

To SLED περιλαμβάνει την GNOME εκδοχή του VNC Server που ονομάζεται vino και βρίσκεται στο Control Center-->System-->Remote Desktop

Στις επιλογές του vino που εμφανίζονται μπορούμε να ενεργοποιήσουμε την επιλογή ώστε άλλοι χρήστες να βλέπουν την επιφάνεια εργασίας μας ή ακόμα και να επέμβουν σε αυτή.

Έπειτα από την ενεργοποίηση, θα διαπιστώσουμε με την εντολή lsof (http://serafeimk.blogspot.com/2008/01/open-files-linux.html), πως έχει ανοίξει ένα port προκειμένου να δεχθεί αιτήσεις των χρηστών.

Προκειμένου να συνδεθούν επιτυχώς οι χρήστες μας, θα πρέπει να επιτρέψουμε την πρόσβασή τους στο port που μας έχει αναφερθεί, μέσα από το firewall.

Έπειτα και από αυτό, οι χρήστες μας μπορούν να συνδεθούν στον υπολογιστή εγκαθιστώντας το πρόγραμμα vncviewer (http://www.tightvnc.com/download.html) προκειμένου να παρακολουθήσουν την παρουσίαση ή την επίδειξη που λαμβάνει χώρα στο desktop μας.

No comments: