Dec 2, 2007

Δημιουργία context-menu extensions στον Gnome Nautilus

Από τα Windows έχουμε συνηθίσει κάνοντας δεξί click στην επιφάνεια εργασίας ή σε ένα επιλεγμένο στοιχείο να εμφανίζονται διάφορες επιλογές, όπως για παράδειγμα αποστολής αρχείου μέσω e-mail, συμπίεσής του, κ.ο.κ. Κάτι ανάλογο είναι δυνατόν να συμβεί και στο Nautilus, το πρόγραμμα διαχείρισης αρχείων του Gnome, κατασκευάζοντας μια σειρά από δικά μας shell scripts.

Το Nautilus είναι πολύ επεκτάσιμο και μας επιτρέπει να προσθέσουμε τις δικές μας ενέργειες που θα συμβούν μόλις πατήσουμε το δεξί click, απλά ορίζοντας το shell script που θα εκτελεστεί. Πιο συγκεκριμένα, τα scripts του Nautilus βρίσκονται για κάθε χρήστη στον κατάλογο ~/.gnome2/nautilus-scripts, ενώ μια ενδεικτική βιβλιοθήκη με scripts είναι διαθέσιμη στο http://g-scripts.sourceforge.net/ Για χάριν του παραδείγματος, αν επιθυμούσα να ανοίγει ένα αρχείο με τον gedit, αρκεί στον προαναφερθέν κατάλογο να δημιουργήσω ένα shell script, π.χ. το gedit-open.sh που θα έχει τα εξής περιεχόμενα:

#!/bin/bash
gedit $NAUTILUS_SCRIPT_SELECTED_URIS

Στην ουσία πρόκειται για την εκτέλεση ενός script, που θα καλεί το πρόγραμμα gedit με παράμετρο τα επιλεγμένο στοιχείο από το παράθυρο του Nautilus. Περισσότερες πληροφορίες για τις παραμέτρους που μπορούμε να περάσουμε στα scripts μας περιγράφονται στο http://g-scripts.sourceforge.net/faq.php

Μόλις θα βρεθώ στον κατάλογο που με ενδιαφέρει, τότε θα εμφανιστεί και η κατηγορία των nautilus scripts.


Περιττό να αναφέρω μια σειρά για ιδέες για επεκτάσεις, όπως απευθείας αποστολή email, Subversion λειτουργίες όπως commits/updates, αντιγραφή σε συγκεκριμένα directories ή δίσκους (π.χ USB) κ.οκ.

No comments: