Dec 9, 2007

Σύγκριση (compare) και συγχώνευση (merge) αρχείων στο Linux

Είναι ίσως αυτονόητο να αναφέρει κανείς την χρησιμότητα παραγωγικών εργαλείων σύγκρισης και συγχώνευσης αρχείων. Πολύ συχνά στη διαδικασία ανάπτυξης χρειάζεται να συγκρίνουμε παλαιότερες εκδόσεις των αρχείων (πόσο μάλλον όταν χρησιμοποιούμε versioning συστήματα όπως το Subversion) , να ανταλλάξουμε και να συγκρίνουμε αρχεία ρυθμίσεων από περιβάλλοντα παραγωγής κ.ο.κ O JDeveloper διαθέτει δυνατότητες σύγκρισης αρχείων στο μενού File, αλλά δυστυχώς δεν προσφέρει την επιλογή συγχώνευσης αλλαγών. Ένα έξοχο εργαλείο στο Linux για αυτό το λόγο είναι το Meld (http://meld.sourceforge.net/)

To Meld συνεργάζεται με versioning συστήματα όπως το CVS και το Subversion, μπορεί να συγκρίνει έως 3 αρχεία ή καταλόγους ταυτόχρονα.

Για παράδειγμα, η ακόλουθη εικόνα συγκρίνει το αρχείο data-sources.xml στις εκδόσεις 10.1.2 και 10.1.3 του Oracle Application Server.

Ενώ ανά πάσα στιγμή, μπορούμε να τροποποιήσουμε τα αρχεία ή να παράγουμε ένα patch των αλλαγών.

Τέλος, και σε συσχέτιση με ένα προηγούμενο άρθρο σχετικά με την προσθήκη στοιχείων στο context-menu του Nautilus (http://serafeimk.blogspot.com/2007/12/context-menu-extensions-gnome-nautilus.html), υπάρχει εδώ (http://lianxu.spaces.live.com/Blog/cns!E370315D398F5EB1!455.entry) μια παραπομπή που καλεί το Meld με παραμέτρους από το file browser μας.

No comments: