Oct 2, 2007

Αξιοποιώντας τα GNOME templates για τη δημιουργία δομής αρχείων σε projects

Αληθινά, ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα στο Linux, είναι η δυνατότητα διαμόρφωσης του σύμφωνα με τις προσωπικές επιδιώξεις, στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. Για παράδειγμα, οι επιλογές δημιουργίας νέων αρχείων που εμφανίζονται κάνοντας δεξί click, είναι παραμετρικές, και προέρχονται από τα περιεχόμενα του καταλόγου ~Templates.

Ενώ στα περιεχόμενα του καταλόγου ~Templates, αρκεί να προσθέσουμε, κάποια "κενά" αρχεία που θα ανοίξουν τα προγράμματα που μας ενδιαφέρουν.

Αυτή η ευκολία μου γέννησε την εξής ιδέα: κάθε φορά που ξεκινώ ένα καινούργιο project, δημιουργώ ένα directory που περιέχει κάποια βασικά περιεχόμενα, όπως τους εξής καταλόγους: /src, /backup, /doc κ.ο.κ. Αυτή την υποδομή για κάθε νέο project αντί να την αντιγράφω κάθε φορά, την κάνω ένα αρχείο tar και το τοποθετώ στο ~Templates. Κατά αυτόν τον τρόπο, όταν ξεκινώ ένα καινούργιο έργο, η επιλογή εμφανίζεται στο context-menu. Αρκεί να την επιλέξω, να αποσυμπιέσω το πρότυπο αρχείο, και όλη η υποδομή των καταλόγων θα δημιουργηθεί αυτόματα στο directory μου.

No comments: