Sep 17, 2007

Τακτοποιώντας κώδικα HTML και XML με τη βοήθεια του tidy

Δεν είναι λίγες οι φορές που θέλοντας να πάρουμε ιδέες και κώδικα από HTML σελίδες, ανατρέχουμε στη λειτουργία "View Page Source" του browser μας. Και εκεί, είναι δυνατόν να βρεθούμε αντιμέτωποι με τακτοποιημένο κώδικα αλλά επίσης υπάρχει η μεγάλη πιθανότητα η σελίδα να έχει παραχθεί με τρόπο αυτόματο ώστε να γίνεται εντελώς αδύνατη η ανάγνωσή της. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελούν οι σελίδες που παράγονται από το ADF, όπου όλος ο κώδικας τυπώνεται σε μια γραμμή.


Ένα εργαλείο που τακτοποιεί κώδικα HTML και XML, διορθώνει ατέλειες τους και επισημαίνει συντακτικά λάθη τους, είναι το tidy (http://tidy.sourceforge.net/) διαθέσιμο τόσο σε Linux, Windows αλλά και σε διάφορα λειτουργικά συστήματα. Το tidy προσφέρει ισχυρές δυνατότητες παραμετροποίησης που είναι δυνατόν να αποθηκευτούν σε αρχεία διαμόρφωσης (configuration files) Για παράδειγμα το αρχείο που χρησιμοποιώ περιέχει τις ρυθμίσεις:

quiet: yes char-encoding: utf8 output-file: tidy_output.html indent: true

ώστε να διαβάζει αρχεία σε UTF8, να μην εμφανίζει μηνύματα λαθών, να δομεί ιεραρχικά το κείμενο (ώστε να είναι εύκολο για ανάγνωση) και τέλος να αποθηκεύει τις αλλαγές σε ένα άλλο αρχείο. Παράδειγμα της χρήσης του tidy για το παράδειγμά μας:

tidy -config tidy.cfg CustomersTable.jspx


που είχε σαν αποτέλεσμα ένα αναγνώσιμο HTML αρχείο.

No comments: