May 29, 2012

Ρύθμιση huge pages και JRockit στο Oracle Enterprise Linux

Ένας από τους πιο ισχυρούς συνδυασμούς σε περιβάλλον εκτέλεσης JVM, είναι αυτός που περιλαμβάνει το Oracle JRockit (και αντίστοιχα τον Weblogic Server), σε λειτουργικό σύστημα Oracle Enterprise Linux (OEL), με την χρήση των huge pages. O Oracle Unbreakable Kernel (OUK) διαθέτει ειδικά χαρακτηριστικά για αυξημένη επεκτασιμότητα και απόδοση που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε (http://www.oracle.com/technetwork/articles/servers-storage-admin/uek-rel2-getting-started-1555632.html) Από την άλλη, έχουμε το JRockit που είναι το ταχύτερο περιβάλλον εκτέλεσης JVM σε πλατφόρμες Intel. Και τέλος, θα χρησιμοποιήσουμε το χαρακτηριστικό του Linux kernel που επιτρέπει τον τεμαχισμό και διαχείριση της μνήμης σε μεγαλύτερα κομμάτια (huge/large pages --> http://lxr.linux.no/#linux+v3.4/Documentation/vm/hugetlbpage.txt) με το εκ των προτέρων κλείδωμα της.

Ξεκινάμε λοιπόν θεωρώντας πως υπάρχει υποστήριξη για huge pages (τρέχοντας την εντολή cat /proc/meminfo | grep -i huge θα το μάθουμε αυτό)  Ορίζουμε αρχικά το επιδιωκόμενο μέγεθος μνήμης που θα καταληφθεί από τα huge pages και τον χρήστη που θα τα χρησιμοποιήσει. Ενδεικτικά, για μέγεθος μνήμης 8GB και μέγεθος σελίδας 2MB, ορίζουμε  στο /etc/sysctl.conf:

vm.nr_hugepages=4096

έπειτα δηλώνουμε τον χρήστη που μπορεί να "κλειδώσει" αυτό το μέγεθος μνήμης στο /etc/security/limits.conf

weblogic    soft      memlock     8388608
weblogic    hard      memlock     8388608


Τέλος, δημιουργούμε ένα directory ώστε να γίνεται mount το σύστημα της μνήμης, γεγονός που απαιτείται για το request της μνήμης.

mkdir /mnt/hugepages

και προσθέτουμε την ακόλουθη γραμμή στο /etc/fstab:

nodev            /mnt/hugepages        hugetlbfs uid=weblogic,gid=weblogic,size=8G,defaults 0 0


Τέλος, στο startup script του Weblogic, προσθέτουμε τις κατάλληλες παραμέτρους για την εκκίνηση του JRockit.

-Χms4G -Xmx8G -XlargePages:exitOnFailure=true

Αν είναι επιτυχημένες οι ρυθμίσεις μας, ο Weblogic Server θα ξεκινήσει κανονικά, καταλαμβάνοντας χώρο από τα huge page

No comments: