Dec 23, 2011

Oracle Developer Day - Αθήνα Δεκέμβριος 2011 εντυπώσεις

Είχα κατά νου να γράψω αυτό το άρθρο εδώ και ημέρες, αλλά μόλις σήμερα βρήκα λίγο χρόνο. Αφορά το Oracle Developer Day που διεξήχθη το διήμερο 6-7 Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο Royal Olympic. Στο παρελθόν έχω καταγράψει (το 2007 και το 2009) τις εντυπώσεις μου από τα Oracle Develop Days ανά την Ευρώπη. Από ότι φαίνεται τα τελευταία χρόνια, αυτό το roadshow έχει ατονίσει οργανωτικά σε ευρωπαϊκό ή παγκόσμιο επίπεδο, με αποτέλεσμα να αποκτήσουν περισσότερη δύναμη οι τοπικές προσπάθειες των κατά τόπους παραρτημάτων της Oracle αλλά φυσικά και τα virtual developer days. Σε διαφορά με τα events που είχα παρακολουθήσει στο εξωτερικό, δεν υπήρχε χρέωση για τη συμμετοχή στο διήμερο (gratis) ενώ και τα τεχνικά sessions ήταν πιο περιορισμένα στη θεματολογία. Από την άλλη μεριά, τόσο η πρακτική προσέγγιση των πραγμάτων, το κέφι των διοργανωτών καθώς και το επίπεδο των εισηγητών παρέμειναν σε υψηλό επίπεδο. Για τα δε τεχνικά sessions ήταν απαραίτητο να έχει μαζί του ο κάθε ένας ενδιαφερόμενος ένα laptop ώστε να εκτελέσει το υλικό των ενδεικτικών ασκήσεων.

Λόγω ασφυκτικού προγράμματος, κατάφερα να παρευρεθώ στην πρώτη ημέρα που είχε να κάνει με παρουσιάσεις και hands-on sessions για το ADF και το JEE 6. Η δεύτερη ημέρα ήταν αφιερωμένη στο Oracle BPM και την παρουσίαση του ADF από την σκοπιά των .NET developers (το πλήρες πρόγραμμα βρίσκεται εδώ) Ο χώρος διοργάνωσης (Hotel Royal Olympic) ήταν εύκολα προσβάσιμος από το μετρό, πολύ φιλόξενος, πλούσιος και ενδεικνυόμενος για τέτοιου είδους εκδηλώσεις.

Το keynote δόθηκε από τον Dana Singleterry, Principal Product Manager για τα JDeveloper/ADF και επικεντρώθηκε στην στρατηγική, στην υποστήριξη, στα χαρακτηριστικά και στο μέλλον των τριών πια εργαλείων ανάπτυξης της Oracle για Java (JDeveloper, Eclipse, Netbeans) και των δυο Application Servers (Weblogic και GlassFish) Ενώ ο συνδιασμός JDeveloper/Eclipse + Weblogic προορίζεται για enterprise πελάτες, το δίδυμο NetBeans + GlassFish απευθύνεται στο community και σε όσους θέλουν να έχουν πρόσβαση στα καινούργια χαρακτηριστικά του JDK και του JEE (επωμιζόμενοι το βάρος του early adopter, θα πρόσθετα, προτού καταλήξουν σε enterprise χαρακτηριστικά) Αν και έχω πολύ καιρό να προγραμματίσω σε Eclipse, φαίνεται πως γίνεται σοβαρή επένδυση στο Oracle Enterprise Pack for Eclipse (OEPE) που ενσωματώνει ωραία καλούδια διαχείρισης του Weblogic, του JPA, του Maven και σταδιακά των ADF (ξεκινώντας από τον Controller και τα Faces) Η ενότητα αυτή έκλεισε με ένα μικρό αλλά ουσιαστικό demo για την εμπειρία χρήσης και παραγωγικότητας με το στρατηγικό πλαίσιο ανάπτυξης της Oracle, το ADF.

Έπειτα από ένα μικρό διάλλειμμα, ακολούθησαν δυο παράλληλα τεχνικά sessions, ένα για το ADF και ένα δεύτερο για το JEE 6, το οποίο και παρακολούθησα. Ξεκίνησε λοιπόν μια εκτενής (και ολίγον κουραστική...) παρουσίαση των καινοτομιών και χαρακτηριστικών του JEE 6 ενώ μας μοιράστηκε ένα VirtualBox image ενός Oracle Enterprise Linux που περιελέμβανε μια Oracle XE, τον Weblogic 11g (αφού δεν είχε κυκλοφορήσει ακόμα το 12c), το NetBeans 7.0 και το Eclipse OEPE 11.1.1.7.3. Μου άρεσε πολύ που χρησιμοποιώντας έναν αναλυτικό οδηγό ασκήσεων είχα ένα εκτενές hands-on σε αυτό το virtual machine image, της διάρκειας των τεσσάρων ωρών, με αντικείμενα όπως:
  • Maven + Weblogic
  • Maven + OEPE + Weblogic
  • Maven + Hudson
  • NetBeans + JPA (και deploy στον embedded GlassFish)
  • NetBeans + Servlets + Facelets
  • NetBeans + REST (JAX-RS)
Κατά τη γνώμη μου, η αξία αυτών των εκδηλώσεων είναι ανεκτίμητη όταν συνδυάζεται με πρακτικό προσανατολισμό, δίνοντας γρήγορη, συγκεντρωμένη, άμεση πρόσβαση και εμπειρία σε πλήθος τεχνολογίες στη διάρκεια της μιας ημέρας. Με μεγάλη ανυπομονησία, περιμένω ανάλογες εκδηλώσεις και στο 2012.

No comments: