Aug 16, 2011

Εφαρμογή των τελευταίων εκδόσεων Firefox, Adobe Flash, Seamonkey και LibreOffice στο openSuSE 11.2

Στο παρελθόν είχαμε μιλήσει για την εγκατάσταση του LibreOffice στο openSuSE 11.2 (http://serafeimk.blogspot.com/2011/05/libreoffice-opensuse-112.html) για το οποίο η επίσημη υποστήριξη για αναβαθμίσεις έχει λήξει στις 12 Μαΐου του 2011. Παρόλο που από συστημική άποψη το project Evergreen προσπαθεί να διατηρήσει το λειτουργικό σύστημα ενημερωμένο σύμφωνα με τα τελευταία σημαντικά patches ή προγράμματα, το ίδιο δεν συμβαίνει με νεώτερες εκδοχές εφαρμογών τρίτων κατασκευαστών, όπως για παράδειγμα της Mozilla ή του LibreOffice. Σε αυτό το άρθρο θα περιγράψω τις ενέργειες που χρειάζονται ώστε να ενημερωθεί το σύστημα για να κάνει χρήση των τελευταίων εκδόσεων των εφαρμογών αυτών, ειδικά για 64-bit αρχιτεκτονικές. Η προσέγγιση που έχω ακολουθήσει είναι συνδυαστική της χρήσης YUM repositories και απευθείας download από τα sites των επιμέρους εφαρμογών. Έχω διαπιστώσει πως σε μερικές περιπτώσεις τα repositories μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στο σύστημα, οπότε προκρίνεται η λύση του απευθείας download και install.

  • Αναβάθμιση σε Firefox 5.0.1 ενώ η επίσημη έκδοση στο openSuSE 11.2 είναι η σειρά 3.6.*. Κατεβάζουμε το κατάλληλο αρχείο από το server του Mozilla για την αρχιτεκτονική μας. Για παράδειγμα από εδώ: http://releases.mozilla.org/pub/mozilla.org/firefox/releases/latest-5.0/linux-x86_64/ To κάνουμε unzip σε ένα δικό μας directory (πχ κάτω από το /opt) Έπειτα, φτιάχνουμε ένα link για τα υφιστάμενα plugin-ins του συστήματός μας:
ln -s /usr/lib64/browser-plugins /opt/firefox/plugins

με αυτόν τον τρόπο τα βασικά plugins (Java, Adobe Flash) λειτουργούν και στην νέα μας έκδοση. Τέλος, φτιάχνουμε και το link στο executable του Firefox:

unlink /usr/bin/firefox
ln -s /opt/firefox/firefox /usr/bin/firefox

  • Εφαρμογή του τελευταίου Adobe Flash plugin (πχ 11 Beta για Linux 64) Καταρχήν το κατεβάζουμε από την διεύθυνση http://labs.adobe.com/downloads/flashplayer11.html. Κάνουμε unzip το αρχείο σε ένα φάκελο της επιλογής μας και αντιγράφουμε το libflashplayer.so στον κατάλογο /usr/lib64/browser-plugins. Ξεκινούμε τον Firefox και απενεργοποιούμε το παλαιό (10.3) plugin και ενεργοποιούμε το νεώτερο.


  • Αναβάθμιση του Seamonkey από την βασική έκδοση 2.0.14 (το οποίο χρησιμοποιώ για την email αλληλογραφία και τον απλό HTML editor του). Αντίστοιχα με τον Firefox, κατεβάζουμε την τελευταία έκδοση από το http://www.seamonkey-project.org/releases/. Στο κάτω μέρος της σελίδας υπάρχει link για την αρχιτεκτονική των 64-bit. Παρομοίως, το κάνουμε unzip στον κατάλογο /opt και επίσης ανανεώνουμε το symbolic link.
unlink /usr/bin/seamonkey
ln -s /opt/seamonkey/seamonkey /usr/bin/seamonkey

  • Αναβάθμιση στην τελευταία έκδοση του LibreOffice. Εδώ είμαστε τυχεροί, μιας και υπάρχει ένα unstable repository για το 11.2 στην τοποθεσία http://download.opensuse.org/repositories/LibreOffice:/Unstable/openSUSE_Evergreen_11.2/ που σήμερα περιλαμβάνει την έκδοση 3.4.2. Επιλέγουμε λοιπόν τα κατάλληλα πακέτα για αναβάθμιση.

No comments: