Jan 26, 2010

Βιβλίο για τον Oracle Warehouse Builder 11g

O Oracle Warehouse Builder (OWB) είναι πολλές φορές ένα αναγκαίο κακό αναφορικά με διαδικασίες ETL σχετικά με βάσεις δεδομένων της Oracle. To λέω αυτό γιατί αφενός το εργαλείο είναι πραγματικά πολύ ισχυρό, δένει εξαιρετικά με πολλές από τις δυνατότητες του RDBMS, από την άλλη δεν πιάνει υψηλά επίπεδα ευχρηστίας. Ίσως ως προς αυτήν την κατεύθυνση, ένα καλό σημείο για να ξεκινήσει κάποιος είναι το Oracle Warehouse Builder 11g Getting Started της Packt Publishing.

Το βιβλίο καλύπτει την έκδοση 11g R1 (έχει ήδη κυκλοφορήσει η 11g R2) του OWB και περιλαμβάνει κεφάλαια για:
  1. την εγκατάσταση του προϊόντος
  2. την εισαγωγή data structures από διάφορες πηγές πληροφορίας, ακόμα και διαμέσου του SQL Server που χρησιμοποιείται στο επιχειρησιακό παράδειγμα
  3. τον σχεδιασμό και υλοποίηση του μοντέλου προορισμού (target structure)
  4. τη δόμηση ETL διαδικασιών. Όπως ανέφερα και στην αρχή, ο χαρακτήρας του βιβλίου είναι εισαγωγικός, οπότε αναφέρονται κάποιες βασικές περιπτώσεις mapping relational και multidimensional μοντέλων ενώ λείπουν πιο εξελιγμένες επιλογές (π.χ. χρήση PL/SQL ή custom transformations)
  5. τον έλεγχο (validation), την παραγωγή (generation) και το deployment της εργασίας μας. Και σε αυτό το σημείο θα ήταν χρήσιμη περισσότερη ανάλυση για την χρονοπρογραμματισμό (scheduling) εργασιών, το auditing, το versioning, κλπ
O όγκος του βιβλίου δεν είναι μεγάλος (368 σελίδες στο σύνολο) και θα έλεγα πως μάλλον διαβάζεται εύκολα και με γρήγορο ρυθμό. Διατηρεί την φιλοσοφία του Packt Publishing για αρκετά screenshots και παραδείγματα, αν και θα ήταν ευπρόσδεκτο αν υπήρχαν και ακόμα περισσότερα. Σε γενικές γραμμές θα το περιέγραφα σαν ένα χρήσιμο βιβλίο για τα πρώτα βήματα στο OWB ώστε να μπορέσει κάποιος να το αξιοποιήσει μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα.

No comments: