Jul 28, 2008

Προστατεύοντας το laptop μας από κλοπή με το Adeona

Για πολλούς από εμάς που μετακινούμαστε συχνά με laptops, η ιδέα της κλοπής (laptop theft) είναι κάτι που μας προβληματίζει και ανησυχεί έντονα, σχεδόν καθημερινά. Διάφοροι κατασκευαστές προσφέρουν λύσεις κλειδώματος όπως www.kensington.com, που στην ουσία δεν αποτελούν ακριβές λύσεις μπροστά στο ενδεχόμενο της απώλειας, ή ακόμα χειρότερα, της εκμετάλλευσης των δεδομένων που συντηρούμε. Μια διαφορετική εναλλακτική προσφέρεται από το Adeona (http://adeona.cs.washington.edu/) και αφορά την χρήση software που καταγράφει σε τακτά χρονικά διαστήματα την θέση του υπολογιστή μας, εφόσον αυτός έχει συνδεθεί στο Internet.

Πιο συγκεκριμένα, το Adeona είναι προϊόν ανοικτού κώδικα (open-source) και προσφέρεται στις πλατφόρμες Linux, Μac OS X και Windows και αναλαμβάνει να στέλνει με συχνότητα και ασφάλεια πληροφορίες σχετικά με τη σύνδεσή μας στο Internet, σε μια περιοχή δημόσιας βάσης δεδομένων (http://www.opendht.org) Σε περίπτωση κλοπής, και μετέπειτα σύνδεσης στο Internet, οι πληροφορίες σύνδεσης ενημερώνονται, οπότε είναι ευκολότερος ο εντοπισμός του laptop.

Η εγκατάσταση του Adeona ήταν εξαιρετικά απλή στο SLED και απαιτεί την χρήση ενός password για την πρόσβαση στις υπηρεσίες εντοπισμού.

Ένα ειδικό κρυπτογραφημένο αρχείο δημιουργείται, που κρατά πληροφορίες σχετικά με την ταυτότητά μας, ενώ απαιτείται (στην περίπτωση του Linux) η προσθήκη ενός cron job που θα ενημερώνει τη βάση δεδομένων σχετικά με την θέση μας. Από εκεί και πέρα, με την χρήση του password και του ειδικού αρχείου, μπορούμε να ρωτήσουμε τη βάση δεδομένων σχετικά με τις τελευταίες τοποθεσίες και IP που έχουμε χρησιμοποιήσει προκειμένου να συνδεθούμε στο Internet.

Αν αυτού του είδους η πληροφορία δεν σας φαίνεται αρκετή, με την χρήση υπηρεσιών εντοπισμού IP, όπως το http://www.maxmind.com, μπορούμε να πάρουμε και μια συνοπτική γεωγραφική κατάσταση.

Δίχως αντίρρηση, το Adeona δεν αποτελεί την ιδανική λύση σε περίπτωση που κάποιος κάνει format τον δίσκο μας ή δεν συνδεθεί ποτέ στο Internet. Ωστόσο, αποτελεί μια έξυπνη επινόηση, προκειμένου να έρθουμε αντιμέτωποι με καλύτερα εφόδια με το απευκταίο της κλοπής.

No comments: