May 19, 2008

Καλώς όρισες SQL Developer 1.5 !

Πέρασε πολύς καιρός από το τελευταίο άρθρο μου για τον SQL Developer (http://www.oracle.com/technology/products/database/sql_developer/index.html) και νομίζω πως η τελευταία του έκδοση (διαθέσιμη από τον Απρίλιο) αξίζει ειδικής αναφοράς καθώς ενσωματώνει μερικές νέες δυνατότητες και βελτιώσεις (ειδικά σχετικά με το code completion και τη διαχείριση άλλων βάσεων όπως MySQL και SQL Server)

Μερικά χαρακτηριστικά που μου κίνησαν το ενδιαφέρον στις καθημερινές μου εργασίες περιλαμβάνουν:
  • τη δυνατότητα διασύνδεσης με versioning συστήματα όπως CVS και Subversion για την ανάκτηση πηγαίου κώδικα. Πολύ συχνά τα SQL scripts αποτελώντας τμήματα ενός project, αποθηκεύονται σε ένα versioning σύστημα και από εκεί μπορούμε πια να τα εκτελούμε
  • την προχωρημένη αναζήτηση (extended search) σε αντικείμενα της βάσης, που μας επιτρέπει γρήγορα να βρίσκουμε την πληροφορία που χρειαζόμαστε

  • Τη δυνατότητα παραγωγής τεκμηρίωσης (Generate db doc) πάνω σε ένα σχήμα. Απλά επιλέγουμε την αντίστοιχη δυνατότητα και παράγεται μια τεκμηρίωση σε μορφή HTML για τα αντικείμενα της βάσης

  • Οργάνωση των συνδέσεων σε φακέλους. Ένα αφάνταστα χρήσιμο γνώρισμα ιδίως για αυτούς που δουλεύουν σε πολλαπλά projects, σε πολλαπλές εγκαταστάσεις.

2 comments:

Christos Bouras blog said...

Πολύ καλός ο νέος SQLDEVELOPER αλλά το βασικό πρόβλημα του παραμένει (όπως και σε πολλά java περιβάλλοντα) Η απαίτηση σε μνήμη.
Ενδεικτικά αναφέρω ότι με το που ανεβαίνει σε Windows περιβάλλον απαιτεί 115 ΜΒ ΜΕΜ και 132 ΜΒ VM.
Μπορούμε πάντα να αγοράσουμε περισσότερη μνήμη αλλά δεν μπορώ να κατανοήσω την ύπαρξη εργαλείου με memory leak (χωρίς κανένα user interaction ανεβαίνει η μνήμη συνέχεια)

javapapo said...

είναι handy αλλά συνεχίζω να χρησιμοποιώ squirel.Το δικό μου πρόβλημα ειναι ότι έχει μία τάση ακόμα και όταν το κάνεις kill να κρατάει η Oracle την συνδεση reserved...για καποιο διάστημα!

αλλα θα το δοκιμάσω!