Jan 28, 2007

Προτεινόμενες Βελτιώσεις στον JDeveloper

Έχοντας παρακολουθήσει την εξέλιξη του JDeveloper από τα πρώτα του βήματα (από την έκδοση 9.0.2) υπάρχουν ένα πλήθος χαρακτηριστικά που έχουν αναπτυχθεί και βελτιωθεί καθιστώντας το ένα απόλυτα ώριμο προϊόν. Την ίδια στιγμή, μια σειρά από γνωρίσματα, θα θέλαμε πολύ να τα δούμε σύντομα σε επόμενες εκδόσεις, όπως:

  • Export αρχείων στο file system. Ευελιξία ώστε να επιλέγονται αρχεία ή και κατάλογοι και να είναι δυνατόν να εξαχθούν σε άλλες τοποθεσίες. Δυστυχώς, μέχρις στιγμής, οι export δυνατότητες του JDeveloper είναι πολύ περιορισμένες και αναφέρονται μόνο σε συνδέσεις σε συστήματα versioning.
  • Δυνατότητες για τη δημιουργία και διαχείριση folders σε ένα JDeveloper project. Η δομή ενός project, μπορεί να απαιτεί την οργάνωση σε διάφορους φακέλους, όπως άλλωστε υποστηρίζεται και στα blueprints της SUN (http://java.sun.com/blueprints/code/projectconventions.html) Μια τέτοια δομή είναι σχετικά δύσκολο να συντηρηθεί στον JDeveloper.
  • Σχετικά με την ανάπτυξη με ADF BC, είναι επιθυμητό να επιτρέπεται ο δηλωτικός τρόπος (declarative) των τιμών του πρωτεύοντος κλειδιού, εφόσον αυτό προέρχεται από Oracle Sequence. Διαφορετικά, είναι αναγκαστικό να γράψουμε κώδικα στην μέθοδο create() ώστε να έχουμε την αρχικοποίηση μιας νέας εγγραφής.
  • Συνεχίζοντας με το ADF BC, η αυτόματη παραγωγή testing κώδικα, βασισμένο στο JUnit, καλύπτει μόνο τον έλεγχο Views, αλλά όχι και τις μεθόδους που έχουμε τυχόν υλοποιήσει σε επίπεδο Application Module. Θα ήταν χρήσιμο, να παράγεται αυτόματα κώδικας ελέγχου και για αυτές τις μεθόδους.
  • Εναργέστερη υποστήριξη συστημάτων versioning. Δυστυχώς, ακόμα μέσα από το περιβάλλον του JDeveloper, δεν είναι δυνατή η δημιουργία tags, branches, switches, τουλάχιστον για το Subversion. Μια πληρέστερη κάλυψη των δυνατοτήτων και επιλογών του Subversion είναι απαραίτητη μέσα από το περιβάλλον εργασίας.
  • Η υποστήριξη SQL θα πρέπει να αναβαθμιστεί, αφού στην παρούσα έκδοση είναι δυνατόν να ανοίγεται μόνο ένα SQL Worksheet ανά σύνδεση, όπως επίσης και να εκτελείται μόνο μια εντολή (και όχι block εντολών) Επίσης, απουσιάζει η δυνατότητα export των αποτελεσμάτων.
  • Θα ήταν χρήσιμο να κατασκευάζονται αυτόματα Java stubs για PL/SQL procedures, μια δυνατότητα προς το παρόν διαθέσιμη μόνο για Web Services.

No comments: